Politiebericht Friesland: Friesland 26-01-2001 Politieberichten van 25/1 (13.00 uur) t/m 26/1 (07.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 12.00 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij de V en D aan de Nieuwestad. Twee mannen werden op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Toen de mannen hierover werden aangesproken, gingen zij er vandoor. Eén van de mannen, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, kon ter hoogte van de Friesland Bank worden aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de verdachte verzet tegenover de beveiligingsbeambte, die daarop hulp kreeg van twee omstanders. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Het bleek dat hij een jack had gestolen. Een 35-jarige medewerker van V en D deed aangifte van diefstal. De verdachte werd na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: vernielingen
Van woensdag op donderdag werden van een tractor en een kraan, die stonden geparkeerd op de aan te leggen busbaan van Leeuwarden naar Marssum nabij de Slauerhofweg, een aantal ruiten vernield. Ook het dak van de kraan liep schade op. De tractor en kraan waren van een loonbedrijf uit Rotstergaast. Een 33-jarige inwoner van Mildam heeft namens het loonbedrijf aangifte gedaan.

Damwoude: inbraak school
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in christelijke mavoschool `De Saad` aan de Nieuweweg. Van de school werd een ruit vernield. Uit een klaslokaal werden twee computers weggenomen. Een 55-jarige inwoner van Wouterswoude heeft namens de school aangifte gedaan.

Franeker: geen rijbewijs
Donderdag omstreeks 14.15 uur werd op de Harlingerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 19-jarige inwoner van Franeker, bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Toen hij hiermee geconfronteerd werd, gaf hij in eerste instantie een valse naam op. Ook bleek dat hij de auto stiekem van huis had meegenomen. De jongeman kreeg een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse naam en waarschijnlijk heeft hij zijn vader ook nog wel het één en ander uit te leggen.

Sneek: inbraak café
Woensdag tussen 02.00 en 08.00 uur werd ingebroken in een café aan de Kruizebroedersstraat. Via een bevoorradingsluik was men het café binnen gekomen. De kassa en gokkast werden opengebroken. Het geld uit de gokkast werd weggenomen. De eigenaar, een 35-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Bolsward: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 14.40 uur opende een 53-jarige inwoner van Leeuwarden op de Snekerpoort het portier van zijn auto juist op het moment dat daar een 66-jarige inwoonster uit Bolsward op haar fiets passeerde. De vrouw kon het geopende portier niet meer ontwijken en reed er tegenaan. Zij kwam ten val en werd met pijn in haar rug overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Gorredijk: inbraak woning
Woensdag tussen 08.00 en 16.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Spinnerij. Een keukenruit werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een videorecorder, een telefoon en geld (klein bedrag) weggenomen. De bewoonster, een 37-jarige inwoonster van Gorredijk, heeft aangifte gedaan.

Witmarsum: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 19.30 uur werd op de Mulierlaan ( weg tussen Pingjum en Witmarsum) een jongeman op een fiets van achteren aangereden door een personenauto. De jongeman, een 18-jarige inwoner van Lollum, bleef gewond op het wegdek achter, terwijl de bestuurder van de personenauto was doorgereden zonder zijn identiteit bekend te maken. Het slachtoffer was bij kennis en klaagde over pijn in zijn benen en rug en werd met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurder van de personenauto, een 55-jarige inwoner van Parrega, kon omstreeks 20.20 uur in Parrega worden aangehouden. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 855 ugl = 1.96 prom. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en hij kreeg en rijverbod voor 11 uur. Tevens kreeg hij een proces-verbaal ter zake doorrijden na een aanrijding. Later op de avond bleek dat het slachtoffer het ziekenhuis weer had verlaten en dat hij geen verwondingen had opgelopen.

Pingjum: brand boerderij
Donderdag omstreeks 16.40 uur brak brand uit in een boerderij aan de Molenlaan. De brand was uitgebroken in de schuur op de hooizolder. De eigenaar, een 51-jarige inwoner van Pingjum werd gewaarschuwd door een 12-jarige jongen, die tijdelijk bij hen inwoonde (gastgezin). De eigenaar heeft in eerste instantie nog getracht het vuur te blussen, doch toen dit niet lukte, heeft hij de brandweer gewaarschuwd. De brandweer die snel ter plaatse was, kon niet voorkomen dat de gehele boerderij afbrandde. In de boerderij stonden nog een aantal paarden, waarvan drie gered konden worden. Deze dieren liepen wel brandwonden op. Eén paard overleefde de brand niet. Terwijl een ander paard door de veearts uit zijn lijden werd verlost. De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat de 12-jarige jongen met vuur heeft gespeeld. De technische recherche stelt een onderzoek in. De jongen is aangehouden en overgebracht naar het bureau en na overleg met de officier van justitie ingesloten.

Leeuwarden; Vernieling
Donderdag omstreeks 22.30 uur werd een ruit van de toegangsdeur van een snackbar aan de Soendastraat vernield. Een 51-jarige inwoner van Leeuwarden had de ruit met zijn vuist ingeslagen. De man was kwaad geworden daar hij niet werd toegelaten. De man werd voor de snackbar aangetroffen. Hij had een bloedende wond aan zijn hand opgelopen, die in het ziekenhuis werd gehecht, waarna hij werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau beledigde hij een agente. De verdachte werd ingesloten.

Dokkum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.40 uur werd op Op de Keppels een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Damwoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 330 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Sneek: inbraak woning
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een woning aan de Johan Willem Frisoweg. Een raam aan de achterzijde werd geforceerd. Uit de woning werden een televisie, een stereo-installatie en drie enveloppen met geld (paar honderd gulden) weggenomen. De eigenaar, een 43-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272