CBS

Producentenvertrouwen fors gedaald

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in december fors gedaald. Uit de Conjunctuurtest van het CBS over december blijkt verder, dat de Nederlandse industrie minder orders heeft ontvangen dan in november. De werkvoorraad is in december kleiner geworden. Voor het eerste kwartaal van 2001 verwachten de ondernemers in de industrie geen toename van de productie. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag aan het einde van vierde kwartaal ongeveer op hetzelfde niveau als een kwartaal eerder. Ondernemers ondervinden nog steeds productiebelemmeringen als gevolg van een tekort aan geschikte arbeidskrachten.

Vertrouwen industrie geslonken
Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in december sterk gedaald (-2,3 punt) en uitgekomen op 3,8. Hiermee bereikt het producentenvertrouwen de laagste waarde sinds juli 1999. De ondernemers hebben in december minder orders ontvangen en hebben bovendien hun werkvoorraad zien teruglopen. Het indexcijfer van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is in december met ongeveer een halve punt gedaald tot 100,5 (juni 2000=100). Daarmee is de werkvoorraad in december lager dan in de voorgaande vijf maanden. Op grond van de lagere orderontvangst en de kleinere orderportefeuille verwachten de ondernemers in de eerste drie maanden van 2001 geen toename van de productie.

Bezettingsgraad onveranderd
De productie-installaties waren aan het einde van het vierde kwartaal van 2000 voor 84,8% in gebruik. De bezettingsgraad is daarmee ongeveer even hoog als een kwartaal eerder. De producenten in de industrie die productiebelemmeringen ondervinden, noemen het tekort aan geschikte arbeidskrachten als belangrijkste reden hiervoor. Ongeveer negen procent van de industriële bedrijven heeft met dergelijke productiebelemmeringen te maken. Iets minder dan in september, toen door het CBS een recordpercentage van tien werd gemeten.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.