CBS

Aantal bijstandsontvangers daalt nog steeds

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt is tussen juni 1999 en juni 2000 met 30 duizend gedaald. Dit is een kleinere daling dan het jaar daarvoor. De afname in de bijstand lijkt dus iets te vertragen. Het aantal ouderen met bijstand is gelijk gebleven. Ook de daling van het aantal WW-uitkeringen toont vertraging. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen onder vrouwen stijgt.

Aantal ouderen met bijstand neemt niet af
Eind juni 2000 ontvingen 347 duizend mensen een bijstandsuitkering. Dat zijn er 30 duizend minder dan het jaar ervoor. In juni 1999 bedroeg de daling ten opzichte van een jaar eerder 36 duizend. Met name het aantal bijstandsontvangers onder de 35 jaar is afgenomen. In de leeftijdscategorie 55 tot en met 64 jaar is het aantal het afgelopen anderhalf jaar echter gelijk gebleven. Er zijn ongeveer 62 duizend ouderen met bijstand.

Vrouwen minder makkelijk uit de bijstand
Het aantal vrouwen met een bijstandsuitkering daalt minder snel dan het aantal mannen. Eind juni 2000 waren er vergeleken met een jaar eerder 5 procent minder vrouwen met bijstand en 11 procent minder mannen. Met name alleenstaande ouders verlaten minder makkelijk de bijstand. Deze groep bestaat vooral uit vrouwen.

WW daalt minder snel
Eind september 2000 werden 187 duizend WW-uitkeringen verstrekt. Dat zijn er bijna 40 duizend minder dan een jaar eerder. In september 1999 was het aantal uitkeringen nog 50 duizend lager dan in het voorafgaande jaar. De daling in de WW gaat dus iets minder snel in 2000. Het dalingstempo is het laagst bij mensen vanaf 55 jaar.

Aantal arbeidsongeschikte vrouwen stijgt
Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen eind september 2000 bedroeg 940 duizend. Dat is 20 duizend meer dan het jaar daarvoor. De groei komt geheel voor rekening van de vrouwen. In september 1999 was het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen nog 25 duizend hoger dan een jaar eerder. De stijging in 2000 is dus iets minder hoog.

Toelichting

*Bijstand
De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (Abw). De uitkomsten hebben betrekking op mensen jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering die niet in een instelling verblijven. Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. Bij (echt)paren is in veel gevallen de man de aanvrager van de bijstand. De hier getoonde gegevens over het aantal mensen, het geslacht en de leeftijd hebben betrekking op de aanvrager.


*WW-uitkeringen
De uitkomsten betreffen het aantal uitkeringen krachtens de Werkloosheidswet (WW). Bij de WW komt het voor dat iemand meer dan één uitkering heeft. Het aantal personen met een WW-uitkering is dus lager dan het hier gepresenteerde aantal uitkeringen. Eind juni 2000 ontvingen ruim 14 duizend personen meer dan één WW-uitkering.


*Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
De uitkomsten hebben betrekking op het aantal arbeidsongeschikt-heidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong). Een persoon kan meer dan één arbeidsongeschikt-heidsuitkering ontvangen. Eind juni 2000 ontvingen bijna dertien duizend personen meer dan één uitkering. Het komt ook voor dat iemand twee of meer uitkeringen van verschillende regelingen ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat om enkele tienduizenden mensen.