Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwe autos krijgen energielabel

Dit is een gezamenlijk persbericht van: het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu, het Ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en NOVEM

Minister Pronk (milieu), minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) en minister Jorritsma (economische zaken) hebben vrijdag op het Binnenhof een aantal nieuwe personenautos voorzien van een energielabel. Het energielabel is vanaf deze maand verplicht en moet de aankoop van zuinige autos stimuleren om zo de CO2 uitstoot te reduceren.

Met de invoering van het energielabel wordt invulling gegeven aan een Europese richtlijn. Volgens deze richtlijn is het vanaf 18 januari verplicht om nieuwe tentoongestelde personenautos te voorzien van een energielabel waarop minimaal het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot staan vermeld.

Op het Nederlandse etiket staat ook de relatieve zuinigheid van de auto. Met deze extra informatie is het gemakkelijker om het brandstofverbruik van autos van dezelfde grootte met elkaar te vergelijken. Net als bij koelkasten en wasmachines wordt de relatieve zuinigheid van een auto aangegeven door middel van 7 categorieën met kleuren (donkergroen, middelgroen, lichtgroen, geel, oranje, lichtrood en donkerrood) en letters (A tot en met G ). Daarbij geldt dat een auto met een groen A label het meest zuinig is.

Met de invoering van het energielabel wil de Europese Unie een bijdrage leveren aan haar doelstelling om uiterlijk in 2010 de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe personenautos terug te brengen tot 120g/km. Dit komt overeen met een gemiddeld verbruik van 1 op 20 voor benzine autos en 1 op 22 voor dieselautos.

De uitwerking van het Nederlandse energielabel is een iniatief van de ministeries VROM, Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat. Partners in de uitvoering zijn: BOVAG, RAI, Rijksdienst voor Wegverkeer en Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (voor de voorlichting richting branches) en ANWB, Consumentenbond en NOVEM (voor de voorlichting richting consumenten).

Meer informatie: www.hetnieuwerijden.nl