Ledenvergadering LHV schort acties op

26 januari 2001

Donderdagavond 25 januari heeft de ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging besloten de aangekondigde en reeds in gang gezette acties op te schorten. Daarmee schaarden de afgevaardigden zich achter de visie van het LHV-bestuur, dat de uitspraken van minister Borst in de Tweede Kamer èn de contacten met Zorgverzekeraars Nederland meer vertrouwen geven in het realiseren van de LHV-eisen. Voortzetting op dit moment van met name de staking op 15 februari zou, zo is afgelopen week gebleken, bovendien contraproductief werken. Op basis van deze gegevens stelde het bestuur voor de thans lopende gesprekken te ontdoen van de druk van de acties en met name de aangekondigde staking op 15 februari.

Het besluit van de ledenvergadering betekent dat huisartsen een aantal acties die zij sinds 15 januari voeren, zullen opschorten. Activiteiten gericht op het informeren van de patiënten en het verkrijgen van hun adhesie zullen doorgaan. Ook zullen de huisartsen individueel de verzekeraars waarmee zij een contract hebben, de aanzegging blijven doen dat zij dit contract per 1 juli van dit jaar niet ongewijzigd wensen voort te zetten.
Met deze besluiten zijn de acties van huisartsen weliswaar opgeschort, maar zeker niet afgeblazen. Nadrukkelijk stelde de ledenvergadering dat nieuwe, desnoods grimmiger actiescenario's ontwikkeld moeten worden voor het moment dat blijkt dat de LHV-eisen alsnog niet ingewilligd worden. Dat moment zal de presentatie van de voorjaarsnota door het Kabinet zijn. Indien deze nota de ledenvergadering niet kan overtuigen van een systematische en structurele aanpak van de problemen in de huisartsenzorg, dan zal snel na de presentatie het actiemodel weer gehanteerd worden, aldus de afgevaardigden. De ledenvergadering droeg het bestuur dan ook op zorgvuldig de ijkpunten voor de beoordeling van deze nota, maar ook voor de komende onderhandelingen te formuleren.

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet