PERSMEDEDELING ONDERWIJSBOND CNV

Zoetermeer, 26 januari 2001

DEZE WEEK IN SCHOOLJOURNAAL 3

Verzet tegen urenregistratie
In het onderwijs is verzet uitgebroken tegen de verplichte urenregistratie. De Onderwijsbond CNV legt uit dat registreren van de begin- en eindtijden van de arbeid genoeg is. Directies die meer willen - zonder instemming van de MR - zijn onwettig bezig.

Autonome scholen
Deze week in Schooljournaal steun voor de woorden van inspecteur F. Mertens, die meent dat leraren niet meer nadenken omdat hen de verantwoordelijkheid is ontnomen. Gek worden scholen van de gedetailleerde regelgeving. Drie schoolleiders met één boodschap: 'Geef onderwijs de ruimte voor eigen keuzes.'

Bezieling terug in de klas
Hoogleraar Fred Korthagen wil de bezieling en inspiratie terug in de klas. 'De mens is weggeraakt in het onderwijs', zo vindt hij. Het ministerie wil echter tot nu toe niet naar de Utrechtse prof luisteren.

Filmpje pikken bij ckv
Een bioscoopje pikken hoort ook bij het vak culturele en kunstzinnige vorming (ckv). Iedere school is vrij in de invulling van het vak, als leerlingen maar kennismaken met verschillende kunstvormen en zo hun eigen smaak ontwikkelen. Een rondje culturele activiteiten op scholen.

Nieuw belastingstelsel: de feiten
In het nieuwe belastingstelsel, dit jaar ingegaan, verdwijnen de tariefgroepen en de belastingsvrije sommen. Alle veranderingen - heffingskortingen, kinderkortingen, reiskosten, rendement en schulden, lijfrente en pensioentekort - op een rij.

De eerste twee artikelen zijn integraal op de website van de Onderwijsbond CNV opgenomen: www.ocnv.nl

EN OOK NOG:
!Apenstaartjes, de wekelijkse rubriek met interessante en leuke webites voor leraren. !Wat was, met een kort overzicht van de hoogtepunten uit het onderwijsnieuws. !De column van schrijver en leraar Jan Siebelink.
!De rubriek De Schoolkrant met een kijkje achter de schermen van Tok, de uitgave van het Oldebarneveld gymnasium in Amersfoort.

Voor nadere informatie: Kees van Kortenhof, tel (079) 320 20 40, gsm 06 53 20 47 36