Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 26-01-2001

Politiebericht Utrecht: districten Stad Utrecht, 09.30 uur
Aanhoudingen in Hoog Catharijne

UTRECHT De politie heeft gisteravond rond 18.30 uur een groep van 13 mensen aangehouden in Hoog Catharijne. De groep stond warm eten en folders uit te delen voor een winkel nabij de hoofdingang Clarenburg. De groep was al diverse malen gewaarschuwd dat zij hiervoor een vergunning nodig hadden van de gemeente op grond van de APV, art. 113 (Het innemen van standplaats, anders dan voor handel en met behulp van tafel, kraam etc. moet vergunning worden aangevraagd). Hen was een week geleden te verstaan gegeven dat bij een volgende maal zij zouden worden aangehouden, mits zij een vergunning konden tonen. De groep kon gisteravond geen vergunning tonen. Daarop werd de groep aangehouden. Door een lid van de groep werd verzet gepleegd. Hierbij liep een agente een hersenschudding op en letsel aan het gelaat nadat zij getrapt werd. De groep werd overgebracht naar het bureau Paardenveld. Een persoon werd aangehouden voor het plegen van verzet bij aanhouding, een ander voor belemmering. De overige 11 personen werden aangehouden op grond van de APV. Van deze 11 gaven 3 personen de personalia op en werden de andere 8 vastgehouden op het bureau op grond van de identificatiewetgeving. Zij weigerden personalia op te geven. De bakfiets met potten en pannen voor het eten werd in beslag genomen.
Een aanwezige cameraploeg werd op afstand geduwd tijdens de aanhouding. Zij waren al te verstaan gegeven om opzij te gaan. Dit omdat er verzet ontstond in de aan te houden groep en de politie-agenten de ruimte nodig hadden om hun werk te doen. Deze cameraploeg werd niet aangehouden.

Na de aanhoudingen besloten sympathisanten steun te betuigen aan de aangehouden groep. Zij liepen na de aanhouding een tijdje rondom bureau Paardenveld en maakten lawaai. Een aantal agenten volgde de groep om in de gaten te houden of er geen ongeregeldheden ontstonden.

Ongeval met letsel

UTRECHT Op de Catharijnebaan is gisteravond rond 17.30 uur een 36-jarige man uit Utrecht gewond geraakt na een eenzijdige aanrijding. De man twijfelde bij de splitsing of hij rechtdoor of rechtsaf moest en kwam daardoor met de linkerzijde van zijn personenauto tegen het talud. Hierdoor werd het voertuig gelanceerd, reed tegen een boom zodat het voertuig begon te draaien en kwam uiteindelijk tegen een betonnen wand tot stilstand.

De bestuurder was zelf al uit het voertuig gekomen en werd met letsel aan hoofd en arm naar het UMC gebracht. De brandweer heeft het wegdek schoongespoten. De auto raakte total loss. Na onderzoek bleek dat de man reed zonder een rijbewijs te bezitten. Hiervoor zal de man een proces-verbaal krijgen.

Verdachten auto-inbraak aangehouden

UTRECHT Gisteravond rond 18.00 uur zijn vier verdachten van een inbraak in een auto aangehouden op de Merwedestraat. De politie ontving de melding dat er in een auto op de Kanaalweg was ingebroken door 4 jongens. Op deze aanwijzing reed de politie naar de Kanaalweg en zag op de Koningin Wilhelminaweg het viertal lopen. Te voet werd de achtervolging ingezet. De jongens uit Utrecht - in de leeftijd van 14 tot 17 jaar werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De ouders werden in kennis gesteld van de aanhouding.

Beroving van telefoon

UTRECHT Op de Oudenoord is gisteravond rond 22.00 uur een 22-jarige man uit Utrecht van zijn mobiele telefoon beroofd. De man fietste al bellend over straat toen twee jongens op een scooter passeerden. Op dat moment probeerde de passagier op de scooter de mobiele telefoon te grijpen.

De 22-jarige man greep daarop de jongen vast, maar verloor hierbij zijn evenwicht en viel van de fiets. Hij werd enkele meters meegesleurd, maar moest loslaten. De jongens gingen er vandoor met de telefoon.