Universiteit van Amsterdam



Digitaal productiecentrum opgericht bij Universiteit van Amsterdam



26 januari 2001


Het Digitaal Productiecentrum (DPC) biedt wetenschappers ondersteuning bij het creëren, beschikbaarstellen en archiveren van elektronische publicaties en databanken. Al dan niet met de UvA verbonden wetenschappers en organisaties die elektronische publicatieprojecten willen opzetten, zijn uitgenodigd om met het Digitaal Productiecentrum contact op te nemen.

Digitale wetenschappelijke publicaties en onderzoeksdatabanken hebben een belangrijke meerwaarde voor onderzoek en onderwijs: zij bieden onmiddellijke en wereldwijde toegang tot publicaties en onderzoeksmateriaal, zoekmogelijkheden die de inhoud werkelijk ontsluiten, links naar referentie- en bronmateriaal.

Wetenschappers willen steeds meer gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheid om de resultaten van hun wetenschappelijke arbeid met hun collega's wereldwijd te delen. Auteurs kunnen zo ook een meer autonome rol opeisen in het proces van wetenschappelijke communicatie, onafhankelijk van de grote commerciële uitgeverijen.

Om deze ontwikkelingen te ondersteunen is onlangs bij de Universiteit van Amsterdam het Digitaal Productiecentrum opgericht. Het DPC werkt intensief samen met auteurs, biedt technische ondersteuning bij de creatie van elektronische documenten en beschikt over de infrastructuur om dit materiaal voor anderen toegankelijk te maken. Het centrum biedt ook advisering aan en kan auteurs bijstaan bij het formuleren van projectplannen en het opstellen van subsidieaanvragen. Het centrum stelt zich ook ten doel ondersteuning te geven aan de ontwikkeling van alternatieve publicatiemodellen ten gunste van onderzoek en onderwijs.

Het DPC bouwt voort op de resultaten van een reeks innovatieve projecten die de afgelopen jaren bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam zijn uitgevoerd in het 'EDUBA programma'. Zo zijn onder meer een technische infrastructuur gerealiseerd en verschillende productieprocessen voor digitale publicaties ontwikkeld.

Het DPC maakt deel uit van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Het centrum werkt nauw samen met andere organisaties, waaronder de Digital Library Production Service van de University of Michigan en de Amsterdam University Press.