Gemeente Soest

Baarn, Eemnes en Soest willen doorstart project 'samenwerking brandweerkorpsen'

De gemeenten Baarn, Eemnes en Soest willen verder met het project om te komen tot een samenwerking van de verschillende brandweerkorpsen. Met name op het gebied van preventie en voorbereiding van gemeentelijke rampenbestrijding zijn aanzienlijke voordelen te behalen. Verder zal een eenduidige directie, beleidsvoorbereiding en managementondersteuning positief uitwerken.

Onderzoek In het najaar van 1999 zijn de gemeenten een onderzoek gestart naar de mogelijke samenwerking van de brandweerkorpsen. Op 2 augustus heeft de - externe - projectleider een tussenrapportage uitgebracht aan de burgemeesters van de drie gemeenten. In deze rapportage zijn o.a. opmerkingen gemaakt over het uitruksysteem in Soest. Dit heeft er toen tot geleid dat het brandweerkorps van Soest het vertrouwen in de projectleider opgezegd heeft. Het project is daarop stil komen te liggen.

Voorstel De afgelopen maanden hebben de gemeentesecretarissen van de drie gemeenten bekeken of er geen doorstart mogelijk was. Zij zijn van mening dat dit kan en hebben op grond van de onderzoeksanalyses een voorstel gedaan aan de burgemeesters. Dit voorstel bestaat eruit dat de tussenrapportage als vertrekpunt gebruikt wordt door een gezamenlijk aan te trekken commandant. De rapportage dient zo als basis voor verder overleg en invulling door de nieuwe commandant met de korpsen.

De burgemeesters hebben op 23 januari jl. het voorstel overgenomen. Voor de gemeente Eemnes geldt daarbij wel de restrictie dat het aantrekken van een gezamenlijke commandant op dit moment geen optie is. De gemeente wil echter wel betrokken blijven om op termijn 'in te kunnen stappen' bij het samenwerkingsverband. Concreet komt het erop neer dat de gemeenten Baarn en Soest een commandant aantrekken die twee dagen in Baarn en drie dagen in Soest werkzaam zal zijn. Het voorstel is besproken met de leiding van de drie korpsen. Deze steunen de voorgestelde aanpak.

Zodra de raadscommissies van Baarn en Soest eveneens akkoord gaan, zal de procedure tot het aantrekken van de gezamenlijke commandant starten.

Laatst bijgewerkt: 26.01.01 11:32