Politiebericht Friesland: Friesland 26-01-2001 Politieberichten van 26/1 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: aanranding
Woensdag omstreeks 16.00 uur werd een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden op de Voorstreek van haar fiets getrokken door een man. Het betrof hier een man met een donkere huidskleur, leeftijd tussen de 20 en 25 jaar, breed fors postuur. De fiets viel op het trottoir en bleef daar liggen. De vrouw werd vervolgens door de man een woning aan de Voorstreek binnengetrokken. Volgens de vrouw waren er op dat moment verschillende mensen in de onmiddellijke omgeving die iets gezien moeten hebben, maar niet ingrepen. In de woning werd de vrouw door de man aangerand. De vrouw mocht daarna de woning weer verlaten. Toen zij buiten kwam, bleek dat haar fiets tegen de muur was gezet. De vrouw is vervolgens naar huis gegaan en heeft in de loop van de avond aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen, die woensdag omstreeks 16.00 uur op de Voorstreek waren en gezien hebben dat een vrouw van haar fiets werd getrokken, zich te melden op telefoonnummer 0900 - 8844.

Sneek: gevonden statenbijbel
Omstreeks 15 maart 2000 vond een 66-jarige inwoner van Stiens op het parkeerterrein van Albert Heijn aan het Sint Anthoniusplein een oude statenbijbel. Hij heeft deze vondst destijds bij de politie in Sneek gemeld en daarbij bleek dat de bijbel niet te boek stond als gestolen. Tot op heden heeft zich nog niemand voor deze bijbel gemeld. Het betreft hier een statenbijbel, in bruin leer met twee koperen sloten, afmetingen 50x30x30 centimeter. De bijbel is ongeveer 10 tot 15 centimeter dik en bevat het Oude en Nieuwe testament. De bijbel is in Sneek gedrukt. Wanneer iemand een dergelijke bijbel mist kan men contact opnemen met de politie in Stiens.

Tijnje: vrouw overvallen
Maandagavond omstreeks 22.00 uur werd een 86-jarige alleen wonende vrouw in haar woning aan de Hanebuert overvallen. De vrouw zat televisie te kijken toen zij gestommel in de keuken hoorde. De vrouw, die slecht ter been is, liep naar de keuken en zag een man met een bivakmuts over het hoofd in de keuken staan. De oude vrouw werd door de overvaller omgeduwd en viel op de grond. De overvaller vroeg de vrouw om geld. Toen de vrouw weer overeind wilde komen, duwde de overvaller haar weer op de grond. De overvaller doorzocht enkele kasten en verliet daarop de woning. De overvaller had de telefoon vernield, waardoor de vrouw niet kon bellen. Op haar hulpgeroep werd gereageerd door buurtbewoners, die daarop de politie hebben gebeld. Er werd niets weggenomen. De vrouw kon geen signalement van de overvaller geven. De recherche heeft de zaak in onderzoek

Heerenveen: inbraak winkel
Vrijdag omstreeks 04.40 uur werd ingebroken in een winkel aan de Sieversstraat. De toegangsdeur werd met grof geweld opengebroken. In de winkel werd een glazen vitrinekast met daarin diverse GSM-toestellen stukgeslagen. Uit de vitrinekast werden een aantal GSM-toestellen weggenomen (precieze aantal nog niet bekend). Tevens werden de beeldschermen van 5 tv-toestellen kapot geslagen. De bedrijfsleider, een 51-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Friesland: verduistering gereedschap
In de maanden augustus tot en met oktober 2000 werd door diverse bedrijven, die gereedschap verhuurden, aangifte gedaan van verduistering. Hij betrof hier bedrijven uit Sneek, Ee, Leeuwarden, Drachten en IJlst. De totale waarde van de verduisterde goederen bedroeg ongeveer f 284.000.- De verduisterde goederen bestonden o.a. uit een minikraan, steigermateriaal, aggregaten en diverse soorten gereedschap. Door de recherche van de politie Friesland werd een onderzoek ingesteld. Dit heeft erin geresulteerd dat in de maanden december 2000 en januari van dit jaar een viertal verdachten konden worden aangehouden. De aangehouden verdachten, 36 jaar, 40 jaar, 38 jaar en 43 jaar, allen uit Leeuwarden afkomstig werden in verzekering gesteld. Deze vier verdachten traden in wisselende samenstelling op en huurden de goederen bij de diverse bedrijven. Zij legitimeerden zich altijd met een hun (eigen) paspoort of identiteitskaart. Hun opdrachtgever was een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, die ook werd aangehouden en in verzekering werd gesteld. Deze verdachte bleef ontkennen. De verdachten huurden meestal een auto om hun goederen weg te brengen naar hun opdrachtgever, waarna zij een kleine vergoeding ontvingen. Van de verduisterde goederen werd tot op heden niets achterhaald. De verdachten zijn inmiddels, in afwachting tot de hun zaak wordt behandeld ter terechtzitting, in vrijheid gesteld. De recherche sluit niet uit dat gedurende het onderzoek, dat nog gaande is, nog enkele verdachten zullen worden aangehouden.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272