Wageningen Universiteit

Persbericht

26 januari 2001, nr. 003

CAO-akkoord voor instituutsmedewerkers van Wageningen UR

De vakbonden en werkgever hebben deze week een akkoord bereikt over een CAO voor de 3000 medewerkers die binnen Wageningen UR werkzaam zijn bij de instituten (juridisch werkgever: Stichting DLO). De vakbonden zullen het bereikte akkoord de komende week positief aan hun leden voorleggen. De CAO loopt van 1 december 2000 tot 1 december 2001 en voorziet in een salarisverhoging met 3,2% per 1 december jongstleden, gevolgd door een salarisverhoging met 0,5% per 1 juni 2001. In september 2000 is een CAO-akkoord voor de periode 2000-2002 tot stand gekomen voor de ruim 2000 medewerkers van Wageningen Universiteit. Deze CAO-onderhandelingen worden namens de Nederlandse universiteiten gevoerd door de VSNU (Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten).

Het CAO-akkoord voor de medewerkers van Stichting DLO heeft de volgende hoofdlijnen:

* Looptijd: van 1 december 2000 tot 1 december 2001
* Salarissen:

-Per 1 december 2000 worden de salarissen structureel verhoogd met 3,2 %.

-Per 1 juni 2001 worden de salarissen structureel verhoogd met 0,5%.

-Over december 2000 wordt een incidentele winstuitkering uitbetaald van 0,7% van het jaarsalaris

-Voortaan zal elk jaar een winstuitkering van 0,3% van het jaarsalaris worden uitgekeerd, mits de netto winst van DLO minimaal 1,5% van de omzet is.

-Over december 2000 wordt incidenteel een netto bedrag uitgekeerd van f 200

* Bedrijfshulpverlening (BHV): De vergoedingen voor BHV worden verhoogd

* Woon- werkverkeer: De tegemoetkoming voor woon-werkverkeer wordt verhoogd door het verlagen van de eigen bijdrage.
* Kinderopvang: Werkgever geeft een extra impuls van 1 miljoen gulden t.b.v. kinderopvang, ruim voldoende om de wachtlijst op te heffen.

* Loopbaanadvies: Werknemer heeft 1 maal per 5 jaar recht op een loopbaanadviesgesprek.

* Tegemoetkoming ziektekosten: Voor het zittende personeel blijft de tegemoetkoming ziektekosten ongewijzigd. Nieuw personeel heeft aanspraak op een tegemoetkoming in de ziektekosten mits verzekerd via de collectieve ziektekostenverzekering van werkgever.
* Zorgverlof: Met ingang van inwerkingtreding van de Wet Arbeid en Zorg heeft werknemer (met een volledige dienstbetrekking) recht op maximaal 10 dagen zorgverlof voor de noodzakelijke verzorging in verband met ziekte van kind, partner of ouders.