Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad
26 januari 2001

DERDE VOORTGANGSRAPPORTAGE PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING

Het kabinet heeft de derde voortgangsrapportage van het Kenniscentrum Publiek-Private Samenwerking (PPS) besproken. Op verzoek van de Kamer wordt er regelmatig gerapporteerd over verspreiding en verbreding van de pps-praktijk in Nederland. De derde voortgangsrapportage is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel worden de redenen om naar publiek-private samenwerking te streven nog eens op een rij gezet. In het tweede deel wordt ingegaan op de stand van zaken van de verschillende pps-projecten. Als laatste wordt dieper ingegaan op een aantal terugkerende thema's die spelen bij meerdere pps-projecten.

Het afgelopen jaar is er voortgang geboekt bij de geselecteerde pps-projecten. Zo loopt de aanbestedingsprocedure van de HSL-Zuid Infraprovider op zijn eind en is de aanbesteding gestart van het HSL-Zuid Vervoerscontract, de A59 Rosmalen-Geffen en het project Afvalwaterzuivering Delfland. Daarnaast is een publiek-publieke overeenkomst gesloten voor de Nieuwe Sleutelprojecten Rotterdam CS en Hoog Hage.

Bij de start van het Kenniscentrum PPS op 1 januari 1999 was de aandacht met name gericht op het ontwikkelen van een beleidsinstrumentarium, zoals vergelijkingsinstrumenten, procesarchitectuur, financiële instrumenten, en concessiemodellen. In 2000 werden de ervaringen met de PPS-projecten ingezet bij de verdere ontwikkeling van PPS in de praktijk en werden nieuwe beleidsmatige ontwikkelingen gebruikt voor advisering in kansrijke projecten. Bij het in de praktijk opstarten en uitvoeren van pps kwamen in verschillende projecten een aantal terugkerende thema's aan de orde, zoals ervaringen met aanbesteding, gebruik van marktconsultaties en het ontwikkelen van vaardigheden rondom institutionele aspecten van pps.

RVD, 26.01.2001