Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht Ministerraad
26 januari 2001

TOPSPORTERS VERZEKERD VOOR WERKNEMERSVERZEKERINGEN

Vanaf 1 januari 2001 geldt voor topsporters een stipendiumregeling. Hiermee kunnen topsporters in de kosten van levensonderhoud voorzien, zodat zij zich volledig kunnen wijden aan het beoefenen van topsport. De regeling voorziet in een maandelijks stipendium van ten hoogste 70 procent van het wettelijk minimumloon en een onkostenvergoeding aan topsporters die de A-status hebben verworven. Het stipendium wordt uitgekeerd door de stichting Fonds voor de Topsporter.

De arbeidsverhouding van een topsporter die een stipendium ontvangt wordt, aangemerkt als een zogeheten fictieve dienstbetrekking. De sporter is daarmee verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Het Fonds zal worden aangewezen als werkgever. Dit betekent dat het Fonds ook de premies werknemersverzekeringen inhoudt. De regeling heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2001.

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de stipendiumregeling ingestemd. De regeling zal nu voor advies aan de Raad van State worden gezonden. De tekst van de regeling wordt pas openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 25.01.2001