Gezondheidsraad

PERSBERICHT



De invloed van zeswaardig chroomop de voortplanting

Volgens een vandaag aan de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgebracht rapport van de Commissie 'Reproductietoxische stoffen' van de Gezondheidsraad kan blootstelling aan zeswaardig chroom en verbindingen daarvan schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van het nageslacht. De bevindingen van de commissie, geformuleerd volgens richtlijnen van de Europese Unie, dienen als uitgangspunt voor wettelijke classificatie.

Zeswaardig chroom, aangeduid als chroom VI, en verbindingen daarvan komen onder meer vrij bij de produktie van pigmenten en bij laswerkzaamheden.

De commissie acht de schadelijkheid van blootstelling aan de stoffen in kwestie voor de vruchtbaarheid niet voldoende bewezen, maar ziet wel redenen voor bezorgdheid. Daarom adviseert zij deze stoffen met betrekking tot het criterium 'effect op de vruchtbaarheid' te classificeren in categorie 3 ("stoffen die in verband met hun mogelijke voor de vruchtbaarheid van de mens schadelijke effecten reden geven tot bezorgdheid"). Daarnaast zijn er, volgens de commissie, voldoende redenen voor het sterke vermoeden dat blootstelling aan die stoffen bij de mens ontwikkelingsstoornissen veroorzaakt. Met betrekking tot het criterium 'schadelijk voor het nageslacht' betekent dit classificatie in categorie 2 ("stoffen die dienen te worden beschouwd alsof zijn bij de mens ontwikkelingsstoornissen veroozaken").

Nadere informatie verstrekt mevrouw dr ASAM van der Burght, tel. (070) 340 70 17.

Datum: 25 januari 2001