PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING
VERGADERING VAN 26 JANUARI 2001

Uitvoeringsbesluiten Elektriciteitsdecreet goedgekeurd

Op voorstel van Steve Stevaert, Vlaams minister van Ener- gie, heeft de Vlaamse regering vandaag een aantal uitvoe- ringsbesluiten van het Elektriciteitsdecreet principieel goedgekeurd. Door deze uitvoeringsbesluiten zal iedereen in 2003 vrij zijn elektriciteitsleverancier kunnen kie- zen.

In juli 2000 werd het Vlaams Elektriciteitsdecreet goed- gekeurd door het Vlaams Parlement en bekrachtigd door de Vlaamse regering. Het Elektriciteitsdecreet regelt de elektriciteitsvoorziening en de structuur van de Vlaamse elektriciteitssector in de toekomst. Kleine elektrici- teitsverbruikers kunnen vandaag elektriciteit enkel kopen bij de plaatselijke intercommunale. Hieraan komt een einde. Op korte termijn zal iedereen elektriciteit kun- nen aankopen bij een leverancier naar keuze.

Vrije keuze van elektriciteitsleverancier

Het Elektriciteitsdecreet voorzag al dat grote bedrijven met een verbruik van meer dan 20 gigawattuur (het equiva- lent van ongeveer 5000 gezinnen) onmiddellijk vrije afne- mers worden en hun elektriciteitsleverancier kunnen kiezen. Minister Stevaert heeft nu in een uitvoerings- besluit vastgelegd dat iedereen, ook de gezinnen, in 2003 zijn elektriciteitsleverancier vrij kan kiezen.

De volgende categorieën van afnemers worden stapsgewijs als vrije afnemers beschouwd:

- vanaf 1 juli 2001 : alle eindafnemers die meer dan 20 GWh per jaar verbruiken;

- vanaf 1 januari 2002 : alle eindafnemers die meer dan 1 GWh per jaar verbruiken;

- vanaf 1 januari 2003 : alle eindafnemers van wie het vermogen van de aansluiting op het distributienet meer dan of gelijk aan 56 kVA is (d.w.z. alle hoogspannings- klanten);

- vanaf 1 juli 2003 : alle afnemers van elektriciteit.
De openingsgraad van de elektriciteitsmarkt zal als gevolg van deze kalender toenemen van 42% op 1 juli 2001, tot 59% op 1 januari 2002 en tot 68% op 1 januari 2003. Vanaf 1 juli 2003 zal de Vlaamse elektriciteitsmarkt vol- ledig vrij zijn.

Met de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt sluit Vlaanderen zich aan bij een Europese tendens tot versnel- ling van de openstelling van de elektriciteitsmarkt. Zo bereidt de Europese Commissie de verplichte vrijmaking van de elektriciteitsmarkt voor tegen 2005. In onze buurlanden Engeland en Duitsland is de elektriciteits- markt nu al volledig vrijgemaakt. In Nederland zal de volledige vrijmaking ten laatste in 2004 een feit zijn.

De Vlaamse regering speelt pro-actief in op deze evolutie en wil de gezinnen en de bedrijven op korte termijn laten profiteren van de voordelen van de vrijgemaakte markt: vermindering van de elektriciteitsrekeningen van de gezinnen, een betere dienstverlening, en een verbetering van de concurrentiepositie van onze bedrijven.

Electriciteit als basisrecht

Vorig jaar besliste minister Stevaert dat elk gezin in Vlaanderen recht heeft op gratis 100 kWh elektriciteit. Sinds de zomer van 2000 wordt deze gratis hoeveelheid elektriciteit verrekend in de elektriciteitsfacturen. De kostprijs van deze maatregel wordt gedragen door de elektriciteitsproducenten.

Vanaf begin 2002 wil minister Stevaert deze maatregel uitbreiden naar 100 kWh gratis per gezin plus 100 kWh gratis per gezinslid. Op die manier zal een gezin met twee kinderen in totaal 500 kWh (= 100 kWh + 4 * 100 kWh) of ongeveer 3000 fr. (74 ?) gratis krijgen. De kostprijs van deze maatregel zal gedragen worden door alle elek- triciteitsleveranciers die in Vlaanderen actief zijn.

Voor minister Stevaert is elektriciteit een elementaire nutsvoorziening. Door het toekennen van een gratis hoeveelheid elektriciteit wordt in alle omstandigheden een minimale elektriciteitslevering gewaarborgd. De maatregel om aan alle gezinnen 100 kWh plus 100 kWh per gezinslid gratis te geven, is niet alleen sociaal - het biedt de kleinere inkomens een groter voordeel - maar ook ecologisch. Het voordeel wordt immers relatief groter voor verbruikers die rationeel elektriciteit verbruiken.

Andere uitvoeringsbesluiten

Andere uitvoeringsbesluiten die door de Vlaamse regering principieel werden goedgekeurd, hebben betrekking op de inwerkingtreding van het Elektriciteitsdecreet, de over- dracht van de klanten van de distributienetbeheerders, het systeem van groenestroomcertificaten en de definitie van kwalitatieve warmtekrachtkoppeling.

persinfo : Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert - tel. (02) 553 70 14
e-mail: persdienst.stevaert@vlaanderen.be