PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING
VERGADERING VAN 26 JANUARI 2001

Wijziging bijdragen voor VLAM

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA haar goedkeuring gegeven aan de wijzigingen in de verplichte bijdragen door de sectoren landbouw, tuinbouw en visserij voor de promotiecampagnes van het Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

De biologische landbouw wil een bijkomende bijdrage leve- ren voor de specifieke bio-promotie. De reeds betaalde bijdragen zullen van de bestaande fondsen naar het bio- fonds overgedragen worden. De nieuwe bijdrage zal betaald worden door de producent, groothandel en de winkels.

Voortaan zal ook de sector van de frituristen met VLAM samenwerken voor de promotie van de friet. Om de promo- tieacties te financieren stelt de raad van beheer van VLAM voor dat elke frituur in een gebouw of op de open- bare weg een forfaitaire bijdrage betaalt van 1.500 fr. (37,18 ?) per jaar.

De bijdrage voor de sector van het pootgoed wordt gelijkgeschakeld met de bijdrage in Wallonië en hierdoor verlaagd van 2.000 fr./ha (49,58 ?) naar 1.500 fr./ha (37,18 ?).

Wat de bakkerijsector betreft, zullen de promotie-campag- nes gericht worden naar de lokale, warme bakker. De gro- tere industriële bakkerijen, met een omzet van meer dan 50 miljoen fr. (1,24 miljoen ?) en meer dan 20 werknemers, zullen geen bijdrage meer leveren.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua - tel. 02-553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be