Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 26 JANUARI 2001

IN KORT BESTEK

In kort bestek

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De agenda voor de vergadering van het Vlaams Bouwoverleg- comité op 6/2 ek. wordt goedgekeurd.


* * *

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het ontwerpdecreet tot goedkeuring van de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgs Economische Unie en Albanië inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. Het ontwerpdecreet zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met de voorontwerpen van decreet tot goedkeuring van de Overeenkomsten tussen de Belgisch-Luxemburgs Economische Unie en resp. de Filippijnen en Pakistan inzake de weder- zijdse bevordering en bescherming van investeringen. Beide voorontwerpen van decreet zullen voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Op 23/6/2000 keurde de Vlaamse regering een samenwer- kingsakkoord tussen Vlaanderen en Frankrijk goed. De samenwerking heeft betrekking op cultuur, taal, onderwijs en wetenschappen. Het voorontwerp van decreet houdende instemming met dit akkoord wordt nu principieel goedgekeurd. Het zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering stemt principieel in met het voorontwerp van decreet tot goedkeuring van het Verdrag van Den Haag inzake de bescherming van kinderen en de samenwerking inzake interlandelijke adoptie. Het voorontwerp van decreet zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering stemt in met een voorstel van statu- tenwijziging van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. De wijziging moet de statuten in overeenstemming brengen met de aangepaste decretale bepalingen inzake De Lijn.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

M.b.t. de adoptieproblematiek zoals die zich in Vlaanderen aandient beslist de Vlaamse regering dat de minister-president de federale eerste minister zal ver- zoeken om initiatief te nemen met het oog op onderlinge afstemming van de aanpak van de verschillende overheden. De Vlaamse minister van Welzijn zal op korte termijn voorstellen aan de Vlaamse regering voorleggen m.b.t. een aanpassing van het bestaande besluit inzake de interlan- delijke adoptie, teneinde gevolg te geven aan de bevin- dingen van de recent uitgevoerde gebruikersbevraging en doorlichting van de adoptiediensten. Zij zal ook een begeleidingscommissie installeren die een structurele heroriëntering van de adoptiepraktijk in Vlaanderen voor- bereidt, rekening houdend met de federale context en voortbouwend op het Internationaal Verdrag voor de Rech- ten van het Kind en het Verdrag van Den Haag, en zij zal een nieuw ontwerpdecreet inzake interlandelijke adoptie uitwerken.


* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met een aanpas- sing van sommige bepalingen inzake het Vlaams Infrastruc- tuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002. Het besluit zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

Twee jaar geleden werd aan de Stichting Frankfurter Buchmesse een subsidie van 7 miljoen fr. toegekend als tegemoetkoming in de participatie aan de Boekenbeurs van Londen. Zij beslist nu dat de Stichting het saldo zal aanwenden voor de presentatie van de Vlaams-Nederlandse letterkunde op de boekenbeurs van Turijn (Italië) in 2001.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Sinds het Decreet Basisonderwijs van 1997 fungeren jaar- lijks tien scholen als examencommissie voor het behalen van het getuigschrift basisonderwijs. In deze scholen kan al wie 11 jaar of ouder is terecht voor het behalen van dit getuigschrift, dus ook wie huisonderwijs of privé-onderwijs gevolgd heeft. Op advies van de onder- wijsinspectie beslist de Vlaamse regering principieel één van de tien examenscholen te vervangen. Het advies van de Raad van State zal nog ingewonnen worden.


* * *

Decretaal is voorzien dat er in het niet-tertiair onder- wijs drie functies zijn die bij mandaat kunnen worden verleend, nl. het mandaat van directeur, van coördinerend directeur en van algemeen directeur. Na overleg met de vakbonden en advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat de admi- nistratieve en geldelijke toestand regelt van de perso- neelsleden die bij mandaat worden aangesteld.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Marleen VANDERPOOR- TEN en Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering neemt akte van de resultaten van de door het consultingbureau Arthur D. Little uitgevoerde doorlichting van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB). In de doorlichting wordt gepleit voor een voortzetting van het huidige VIB-con- cept, met enkele operationele aanpassingen. In afwach- ting van een grondige analyse van de aanbevelingen en een vertaling ervan in een nieuwe beheersovereenkomst, stemt de Vlaamse regering in met een verlenging van de huidige beheersovereenkomst met het VIB voor één jaar.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt m.b.t. het wetsvoorstel van mevr. Annemie Van de Casteele tot wijzi- ging van het werkloosheidsbesluit van 25/11/1991 en de wet van 24/7/1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, wat de doorstro- mingsprogramma's betreft.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Ter uitvoering van het Samenwerkingsakkoord van 1999 tus- sen de federale staat en de gewesten betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn (de zgn. Seveso II- richtlijn), duidt de Vlaamse regering principieel de diensten aan die bevoegd zijn voor de uitvoering van het Samenwerkingsakkoord. Het gaat om afdelingen van de administratie Aminal binnen het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt definitief de milieubeleids- overeenkomst goed waarin de aanvaardingsplicht van gebruikte elektrische en elektronische toestellen gere- geld wordt. De aanvaardingsplicht zal door de drie gewesten gelijktijdig ingevoerd worden.


* * *

De Vlaamse regering machtigt, onder voorbehoud van een technisch nazicht dat nog doorgevoerd moet worden, de Vlaamse Milieumaatschappij om enkele eigendommen (in Mid- delkerke, Nieuwpoort, Koksijde, Zandvoorde-Oudenburg, Balen, Hoogstraten, Lede en Zedelgem) te verkopen. Het gaat om eigendommen die geëxploiteerd werden door Aquafin maar verkocht kunnen worden omdat zij ofwel niet meer dienstig zijn voor de waterzuivering ofwel installaties hebben die verouderd en dus buiten gebruik gesteld zijn.


* * *

De Vlaamse Regering stemt principieel in met een wijzi- ging van het huishoudelijk reglement van de MiNa-raad. De wijzigingen zijn hoofdzakelijk georiënteerd op de structuur van de MiNa-raad zoals deze nu werkt. De wij- zigingen zijn noodzakelijk om de MiNa-raad op een duide- lijk omschreven en actuele wijze te laten functioneren binnen de huidige structuren. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Johan SAUWENS :

De onderscheidingen in de nationale orden (Leopoldsorde, Kroonorde en Orde van Leopold II) en de burgerlijke ere- tekens worden geregeld door de federale overheid. Doch de Vlaamse overheid keurt nu een omzendbrief goed die de gewijzigde regels integreert in één document en de inter- ne procedure vaststelt.


* * *

Het Programmadecreet bij de Begroting 2000 voorziet de oprichting van een Dienst met Afzonderlijk Beheer Cater- ing van de diensten van de Vlaamse regering. Deze dienst moet een integraal en kwaliteitsvol cateringaanbod binnen het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap realiseren. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat het financiële en mate- riële beheer van deze Dienst met Afzonderlijk Beheer regelt.


* * *

Het Verzameldecreet van 8/12/2000 beperkt de omvang van de Raad van Bestuur van Bloso om de Raad kleiner en meer slagvaardig te maken. De Vlaamse regering duidt nu de nieuwe bestuurders van Bloso aan. Het zijn mevr. Lut Wille, Karine Hupperts en Marijke Taks, en de hh. Paul De Knop, Freddy Dupaix, Frank De Vis, Jef Van Geet en Staf Neel. Dhr. Paul De Knop wordt voorzitter, mevr. Karine Hupperts ondervoorzitter.


* * *

Ter uitvoering van de sectorale CAO 1995-'96 en na een marktbevraging beslist de Vlaamse regering bij KBC-verze- keringen een collectieve verzekering "stoffelijke schade aan het eigen voertuig bij dienstverplaatsingen" af te sluiten voor het personeel van de diensten van de Vlaamse regering en de Vlaamse openbare instellingen, de kabi- netsleden en de bestuurders van de openbare instellingen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Mevr. Kristien Vercoutere wordt benoemd tot navorser bij het secretariaat van de Vlaamse Raad voor Wetenschaps- beleid.


* * *

In het kader van de operationalisering van het Innovatie- decreet keurt de Vlaamse regering de nieuwe samenstelling goed van de raad van bestuur van het IWT-Vlaanderen, d.i. het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen. Prof. Paul Lagasse wordt benoemd als voorzitter van de raad van bestuur. Dhr. Paul Zeeuwts en mevr. Christine Claus wor- den bevestigd als resp. voorzitter van het directiecomité en directeur-generaal van het Instituut, tot de voleindi- ging van hun lopende mandaat.


* * *

Het Decreet van 14/11/2000 tot wijziging van sommige bepalingen inzake radio en televisie maakt particuliere landelijke radio mogelijk in Vlaanderen. De omroepen dienen erkend te worden door het Vlaams Commissariaat voor de Media. Ter uitvoering van het Decreet keurde de Vlaamse regering in december 2000 principieel een besluit goed dat de procedure van het Vlaams Commissariaat voor de Media aanpast aan deze nieuwe opdracht. Na advies van de Vlaamse Mediaraad en de SERV wordt dit besluit nu, onder voorbehoud van een technisch nazicht, opnieuw prin- cipieel goedgekeurd, zodat het voor advies kan worden voorgelegd aan de Raad van State. Tevens keurt de Vlaamse regering principieel het uitvoeringsbesluit goed dat een aantal specifieke technische voorschriften vast- legt i.v.m. de zendvergunningen van de erkende landelijke radio-omroepen. Dit besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Vlaamse Mediaraad.


-----
einde

-----