Provincie Groningen

Groningen, 26 januari 2001 Persbericht nr. 9

Provincie stelt michiel bus aan als consulent biologische landbouw

GS hebben met ingang van 1 februari a.s. Michiel Bus aangesteld als consulent biologische landbouw. De consulent moet de biologische landbouwsector in de provincie Groningen bevorderen door de omschakeling van agrarische bedrijven naar biologische landbouw en de huidige biologische bedrijven versterken. Bus is aangesteld voor een periode van twee jaar met een optie voor nog eens twee jaar. Hij zal werken vanuit het NLTO-kantoor te Drachten .

In het bestuursprogramma van GS is opgenomen dat een verdere uitbreiding van de biologische sector wordt nagestreefd. Biologische lanbouw leidt tot vermindering van de milieubelasting doordat geen gebruik wordt gemaakt van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen. Het tot dusver gevoerde beleid op het gebied van biologische landbouw heeft vooral betrekking op het (financieel) ondersteunen van diverse projecten en in incidentele gevallen op het zelf initieren van projecten. Mede daardoor is het aantal biologische bedrijven in de provincie toegenomen in de afgelopen jaren.
Via de aanstelling van de consulent biologische landbouw willen GS een extra stimulans geven aan de ontwikkeling en versterking van de biologische sector.

Michiel Bus werkt momenteel als beleidsmedewerker landbouw en milieu bij de provincie Groningen. Vanuit die functie had (en heeft) hij regelmatig contact met organisaties en personen die met de genoemde sector, inclusief de biologische landbouw, te maken hebben. Zijn bureau zal komen te staan bij de NLTO te Drachten.

Ambities van het project

Beoogd wordt het aantal biologische landbouwbedrijven en het areaal biologisch beteelde landbouwgrond te laten toenemen met tenminste de landelijk gemiddelde groei in de periode tot 2001/2002 respectievelijk 2003/2004. De bedrijven moeten daarbij uiteraard voldoende economisch sterk, dus duurzaam zijn. Belangrijkste speerpunten hierbij zijn "kennisontwikkeling en kennisoverdracht" en "afzetbevordering". Deze thema's zijn het resultaat van een in maart 2000 gehouden workshop biologische landbouw en van gesprekken die gevoerd zijn met relevante partijen en ervaringen van de afgelopen jaren. Daartoe willen GS o.m. een voorbeeldbedrijf in de provincie realiseren voor die sectoren die in de provincie in een redelijke omvang vertegenwoordigd zijn (te denken hierbij valt aan: melkvee, geiten, akkerbouw, vollegrondsgroente). Ondernemers vinden het verkrijgen van informatie van ervaren collega's een belangrijke ondersteuning voor, tijdens en na omschakeling. Een voorbeeldbedrijf kan daarin een belangrijke rol spelen.

Consulent

Om bovengenoemde ambities en speerpunten van beleid voor de biologische sector in Groningen te bereiken is een aanspreekpunt biologische landbouw vereist. Dit om contacten tussen relevante partijen te leggen, voorlichting te geven, informatie-uitwisseling tot stand te brengen en relevante projecten te initieren dan wel te begeleiden; kortom een "coordinator" en "aanjager". Het doel is om de biologische sector te versterken door het bevorderen van de omschakeling van agrarische bedrijven naar biologische landbouw. Daardoor zullen ook de huidige biologische bedrijven worden versterkt en wordt de verwerking van landbouwprodukten versterkt. De doelgroep wordt gevormd door alle boeren en tuinders, zowel de reguliere als biologische boeren en tuinders in de provincie, evenals toeleverende of verwerkende partijen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129