D66

26 januari 2001

BAKKER HANDHAAFT INITIATIEFVOORSTEL ZONDAGSARBEID

Bert Bakker

Het initiatiefwetsvoorstel over zondagarbeid, dat D66 Tweede-kamerlid Bert Bakker vorig jaar indiende om gewetensbezwaarden tegen zondagsarbeid het recht te bieden om zondagswerk te weigeren, blijft gehandhaafd. "Tussen dit wetsvoorstel en het nadien ingediende wetsvoorstel van PvdA en RPF bestaan dermate grote principiele verschillen, dat overbrugging daarvan niet eenvoudig mogelijk is", aldus Bakker. Hij zal binnen enkele dagen het nader rapport naar aanleiding van het advies van de Raad van State naar de Kamer sturen.

Het grote verschil tussen beide wetsvoorstellen bestaat in het uitgangspunt ten aanzien van de zondag. D66 neemt de veranderde betekenis van de zondag in het maatschappelijk leven als uitgangspunt, en wil de ruimte voor individuele geloofsovertuigingen en gewetensbezwaren die daardoor in de knel dreigen te komen vergroten. Niet alleen ten aanzien van de zondag, overigens, ook ten aanzien van rustdagen uit andere dan de christelijke levensovertuiging, die ook op zaterdag of vrijdag kunnen liggen.

Het voorstel van PvdA en RPF streeft daarentegen naar het terugdringen van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen op de zondag, en zoekt naar wegen om het bijzondere karakter van de zondag opnieuw in de samenleving te vestigen. Volgens D66 is dat niet alleen niet gewenst, maar ook betrekkelijk onmogelijk. Om het kort te zeggen: het D66 wetsvoorstel verankert in de wet het respect voor ieders levensovertuiging, het Pvda/RPF-voorstel streeft naar het herstel van de christelijke rustdag als bijzonder moment in de week. "Met de blik naar gisteren, in plaats van naar morgen", aldus Bert Bakker.

D66 staat wel positief tegenover het door PvdA en RPF gedane voorstel om werknemers meer invloed te geven op hun eigen arbeidstijden gedurende de gehele week, om zo betere combinaties van arbeid en zorg mogelijk te maken. Dit onderwerp van het wetsvoorstel is daarmee niet omstreden.