Gemeente Zwijndrecht

Convenant voor wegwerken
wachtlijsten Nederlandse taal

Wethouder Gert Jan Vogelaar, wethouder Sociale Zaken, ondertekent vrijdag 26 januari om 14.00 uur bij de Bestuursdienst in Dordrecht het convenant voor het wegwerken van wachtlijsten taallessen voor oudkomers.

De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht, Regio Zuid-Holland Zuid, het ROC Da Vinci College en de Landelijke Taskforce Inburgering slaan de handen ineen om de wachtlijsten van 1 juli 2000 vóór 1 mei 2001 weg te werken. De regio Zuid-Holland Zuid had per juli 2000 een wachtlijst van 1046 personen. Per 1 januari 2001 bedroeg het aantal personen op de wachtlijst 322. Zwijndrecht heeft een wachtlijst van 47 personen.

In dit convenant is opgenomen dat de verschillende partijen op korte termijn een aantal acties ondernemen zodat de wachtlijst vóór 1 mei verdwenen is. Om dit te realiseren zal enerzijds het onderwijsaanbod worden vergroot. Anderzijds zullen de gemeenten voor extra kinderopvang zorgen. Eén van de oorzaken voor het ontstaan van de wachtlijsten is een gebrek aan geschikte kinderopvang. De regio Zuid-Holland Zuid zal ongeveer f 2500.000,- aan extra onderwijsaanbod en kinderopvang inkopen. Andere punten die in het convenant zijn vastgelegd zijn de afspraken over de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de partijen en de consensus over de aanzet tot structurele maatregelen. De Landelijke Taskforce Inburgering is ingesteld door de minister van Grotesteden- en Integratiebeleid. Deze landelijke organisatie behoort het regionale Taskforce taalonderwijs allochtonen te stimuleren.

Mevrouw L. van der Loos (wethouder sociale zaken gemeente Dordrecht), de heer G.J. Vogelaar (wethouder sociale zaken van Zwijndrecht), de heer P. IJssels (lid dagelijks bestuur Regio Zuid Holland Zuid en portefeuillehouder volwasseneducatie) en de heer M.P.C. van der Krogt (projectmanager landelijke Taskforce Inburgering) zullen het convenant ondertekenen.