Gemeente Zwijndrecht

Stand van Zaken Sociale Structuurvisie 2030

De gemeente heeft enige tijd geleden bekeken welke maatschappelijke- en onderwijs voorzieningen er op dit moment zijn een aan welke voorzieningen behoefte is. Het gaat dan om scholen, bibliotheken, kinderopvang, wijksteunpunten etc. Dit is in de sociale structuurvisie neergelegd die een streefbeeld geeft voor de komende 30 jaar. Hierin wordt een lange termijnvisie voor de structuur van voorzieningen op het gebied van welzijn, onderwijs, cultuur en sport weergegeven. Er staat in welke accommodaties er in de toekomst beschikbaar moeten zijn en welke spreiding en clustering van voorzieningen mogelijk en wenselijk is. Uitgangspunt is een zogenoemde voorzieningentrap waarin een ordening van voorzieningen is aangegeven op verschillende schaalniveaus (wijken, stad als geheel, Dordrecht en Rotterdam). Aanpassingen in de structuur van het huidige voorzieningenaanbod zijn nodig om te komen tot een aanbod, dat beter aansluit bij de wensen en dat zorgt voor een aantrekkelijke woonomgeving.

De afgelopen maanden zijn er gesprekken gevoerd met de verschillende wijkplatforms. Tijdens deze bijeenkomsten konden de leden van de platforms hun mening geven over de visie. In een aantal gevallen waren er ook individuele burgers aanwezig. Daarnaast hebben de besturen van de grote welzijnsorganisaties tijdens een gesprek een reactie kunnen geven op de visie. Aan de schoolbesturen is verzocht schriftelijk hun mening te geven over de sociale structuurvisie.

Inmiddels is het inspraaktraject afgerond. Dit traject heeft geleid tot steun voor de voorstellen van de sociale structuurvisie en de voorzieningentrap. Een aantal kritische kanttekeningen: de nadruk ligt in de visie veel op de "stenen" en te weinig op de inhoudelijke beleidslijnen uitgezet naar de toekomst; met name ouderen, jongeren en stedelijke welzijnsvoorzieningen hebben in de visie te weinig aandacht.

De sociale structuurvisie is uiteraard een abstracte weergave. Het geeft een beeld voor lange termijn en een beeld van de toekomst zal aan veranderingen onderhevig zijn. Een verdere onderbouwing op diverse deelterreinen, zoals de brede school en het theater, is gewenst. De uitwerking van de visie zal op deelterreinen gebeuren.

Naast de sociale visie is er ook een stedelijke structuurvisie ontwikkeld evenals een bestuurlijke visie. Deze drie visies moeten in samenhang met elkaar worden bekeken. Zij vormen het kader voor nieuwe plannen. Elke ontwikkeling op stedelijk, sociaal, welzijns- en onderwijsgebied zal voortaan aan de drie visies worden getoetst. Het nieuwe beleid moet daarbij uiteraard op elkaar worden afgestemd.

Bent u geĂŻnteresseerd in de sociale structuurvisie, dan kunt u een folder ophalen in het infocentrum van het gemeentehuis of bij de bibliotheken.