Gemeente Delft


Het college van Burgemeester en wethouders stelt voor de wateroverlast in de Delftse binnenstad te onderzoeken. Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in de waterkringloop in de binnenstad. Tevens wordt gekeken wat er gebeurt bij bijvoorbeeld een toename in neerslag of bij de aanleg van een spoortunnel.
Daarnaast wordt voorgesteld een tweede onderzoek uit te voeren naar maatregelen die getroffen kunnen worden voor de woningen aan de noordzijde Vlamingstraat, Vrouw Jutteland, Pluijmpot, Raam, Fortuinstraat en de Schie.

De gemeente, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland werken in het onderzoek samen. In dit onderzoek worden onder meer varianten als het inpolderen van de binnenstad, het splitsen van de Delflandse boezem en de peilvariatie meegenomen.

Het tweede onderzoek, naar de bouwkundige maatregelen, is een vervolg op een eerder onderzoek dat is uitgevoerd door gemeente, provincie, Hoogheem-raadschap en de bewoners. Deze werkgroep heeft inmiddels de probleem-analyse en de inventarisatie van mogelijke maatregelen afgerond. In het komende onderzoek worden bouwkundige maatregelen voor de woningen en maatregelen als bijvoorbeeld drainage in kaart gebracht. Het onderzoek richt zich ook op een kostenverdeelsleutel. De resultaten zullen elders in Delft en ook in andere steden met soortgelijke problemen toepasbaar zijn.

Voor beide onderzoeken willen Burgemester en wethouders 100.000,- beschikbaar stellen. De raadscommissie Duurzaamheid bespreekt het voorstel op 6 februari; vervolgens staat het voorstel op de agenda van de gemeenteraad van 22 februari.