Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Virus oorzaak voedselinfectie medewerkers ministerie BZK

Het onderzoek onder regie van de afdeling Infectieziektebestrijding van de Haagse GGD, in samenwerking met de Keuringsdienst van Waren en het Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft uitgewezen dat de zieke medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een vorm van virale maag-darmontsteking hebben opgelopen.

Na de nieuwjaarsreceptie (lunch) van het ministerie op 16 januari in het Lucent Danstheater meldden zich ruim 200 medewerkers ziek. De uitslag van het laboratoriumonderzoek van de ontlastingsmonsters geeft aan dat niet de Salmonella-bacterie maar wél het Norwalk-like virus de oorzaak is van de infectie. Dit zeer besmettelijke virus veroorzaakt acute klachten van diarree en braken, maar meestal kortdurend en zonder complicaties. Het is een virus dat veel voorkomt in deze tijd van het jaar.

Uit de analyse van ongeveer 500 vragenlijsten, die zijn ingevuld door zowel ziek als niet ziek geworden bezoekers van de receptie, rijst het sterke vermoeden dat het virus via de geserveerde broodjes is overgedragen.

Het is op dit moment niet duidelijk hoe het voedsel is geïnfecteerd. Een aantal van de voedselbereiders is ziek geworden, maar rapporteerden pas klachten na de receptie. Andere wegen waarop het voedsel besmet zou kunnen zijn, zoals de besmetting van de omgeving en water, worden momenteel onderzocht.

last update: 26 januari 2001 ;pag.: 5664; auteur: 77 26 januari 2001 - pag. 5664 - 77