Gemeente Den Haag

Persberichten >>

B&W Den Haag : "Blij met uitbrengen wetsvoorstel herindeling, omvang wel wat mager"

B&W van Den Haag zijn verheugd dat het wetsvoorstel over de herindeling van Den Haag nu bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. Tegelijkertijd is het college teleurgesteld dat een groot deel van de corridor Voorburg-West buiten het wetsvoorstel is gebleven.

Het Haagse college dringt bij het kabinet en parlement aan op spoed met de behandeling van het wetsvoorstel. "Wil de herindeling op 1 januari 2002 in werking treden dan is het zaak het wetsvoorstel snel in de Tweede en Eerste Kamer te behandelen.", aldus burgemeester Deetman.

De gemeente zal alles op alles zetten om vervolgens de nieuwe gebieden en inwoners op een zorgvuldige manier op te nemen.

Mager voorstel

Het college is teleurgesteld over het schrappen van een groot deel van de corridor Voorburg-West, de Ypenburg-locaties De Bras en De Venen, alsmede het Zeeheldenkwartier van Leidschendam, de locatie Hoornwijck en het golfterrein van Rijswijk."Het wetsvoorstel wijkt af van het eerdere plan van minister De Vries van BZK.", aldus burgemeester Deetman. "De minister noemde zijn oorspronkelijke plan bescheiden. Ik stel vast dat we hier te maken hebben met een minder dan bescheiden plan. Minder dan bescheiden is in goed Nederlands mager."

Nadelige aspecten

B&W vindt ook dat het wetsvoorstel onvoldoende recht doet aan de motie-Remkes die de ernst van de Haagse ruimtenood serieus neemt en die als oplossing voor dit probleem pleit voor een aanzienlijke uitbreiding van Den Haag. Deze motie werd in 1998 door de Tweede Kamer aanvaard en door het kabinet vervolgens opgenomen in het regeerakkoord.

Volgens het college heeft het huidige wetsvoorstel niet alleen tot gevolg dat de beoogde stabilisatie van de Haagse bevolkingsomvang nu niet gehaald kan worden, maar zijn er ook nadelige financiële gevolgen.

Eerder is berekend dat de brede corridor jaarlijks Den Haag zes miljoen uit het Gemeentefonds zou opleveren. Een groot deel hiervan valt nu weg. Het schrappen van de overige gebiedsdelen biedt Den Haag ook minder mogelijkheden tot het ontwikkelen van eigen bedrijventerreinen en daarmee ook financieel nadeel.

Verder heeft het college al eerder aangegeven te betreuren dat, in afwijking van de motie Remkes, de Ypenburg-locaties De Bras en De Venen ontbreken. Hierdoor wordt, anders dan de motie-Remkes beoogt, niet de totale bouwlocatie Ypenburg aan Den Haag toegevoegd.

Westlandse Zoom

Voor het schrappen van de Wateringse bedrijventerreinen heeft B&W van Den Haag begrip. Het college wijst in dit verband naar de begin januari in beginsel afgesloten intentieverklaring voor de Westlandse Zoom. Den Haag gaat er hierbij wel van uit dat de algemene besturen van de deelnemende partners (de gemeente Den Haag, provincie Zuid-Holland, het Samenwerkingsverband Westland, het IOPW, en de gemeenten Wateringen en Monster) allemaal zullen instemmen met de gemaakte afspraken en de intentieverklaring zullen bekrachtigen.

De afspraken houden onder andere in dat Den Haag de ruimte krijgt voor de bouw van luxe woningen op eigen grondgebied (Madestein). Voorts zullen ook op grondgebied van de Westlandse gemeenten luxe woningen verrijzen. Volgens burgemeester Deetman is dit nodig om de positie van Den Haag als vestigingsplaats van internationale bedrijven en instellingen te versterken.

26 januari 2001

last update: 26 januari 2001 ;pag.: 5667; auteur: 77 26 januari 2001 - pag. 5667 - 77