Novem

26-Jan

Nederlander: zonnepanelen mogen op dak

De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft geen bezwaar tegen de plaatsing van zonnecellen op daken. Wel vindt men dat de zonnecellen over het algemeen zo onopvallend mogelijk moeten zijn. Deze conclusies komen uit een onderzoek dat Novem (Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu) heeft laten verrichten door bureau CEA, naar de invloed van het uiterlijk van zonnecellen op het maatschappelijk draagvlak voor zonne-energie.
Ook de in het onderzoek betrokken welstandscommissies blijken over het algemeen positief over zonnecellen.

De publieke opinie is grootschalige toepassing van zonnecellen dus gunstig gezind. Het beruchte Not In My Backyard (NIMBY)-effect blijkt hier niet op te gaan. Nederlanders maken geen bezwaar als de overburen het dak volleggen met deze duurzame energietechniek. Opvallend is dat Nederlanders positiever worden over zonnecellen als zij weten hoe schoon de techniek is voor het milieu. Zonnecellen zetten geluidloos en zonder uitstoot van gassen zonlicht om in elektriciteit.

Maar de waardering voor zonnecelsystemen hangt wel af de zichtbaarheid. Hoe onopvallender, hoe beter. Met name contrast in kleur waardeert men minder. Het (desnoods opvallend) inpassen van zonnecellen in nieuwe moderne architectuur wordt echter wél weer toegejuicht. Zonnecellen op een monumentaal grachtenpand mag ook, als het maar niet vanaf de straat zichtbaar is. Grote oppervlakken met zonnecellen in weilanden keurt men eensgezind af.

In het onderzoek zijn eerst foto's van projecten beoordeeld door een viertal consumentenpanels. De resultaten hiervan zijn vervolgens kwantitatief getoetst via een panel van 1000 respondenten. Daarnaast zijn een 8-tal welstandscommissies geïnterviewd, en zijn gesprekken gevoerd met een 20-tal sleutelfiguren. Het onderzoek levert waardevolle tips op voor produktontwikkelaars en architecten : liever geen panelen met blauwe cellen tegen een witte achtergrond, liever geen opvallende frames en strips om de panelen heen. En aaneengesloten dakvlakken met zonnecellen vindt men een stuk mooier dan daken met hier en daar een klein systeem.

De in het onderzoek betrokken gemeentelijke welstandscommissies zijn positief over zonnecellen, hoewel men neigt kritischer te zijn dan de gemiddelde Nederlander. Bij de beoordeling van plannen om zonnecellen op daken te plaatsen, kijken de commissies naar het beeld van het hele huis. Welstandscommissies worden kritischer als het om oude woningen of gebouwen gaat.

De resultaten van het onderzoek bepleiten een 'Ja, mits' beleid voor de gemeentelijke vergunningverlening voor zonnepanelen. Zonnepanelen zouden in de meeste gevallen zonder bouwvergunning geplaatst moeten kunnen worden, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Novem hoopt dat de toekomstige richtlijnen in overeenstemming zullen zijn met de resultaten van het onderzoek.

Bron: Novem

P0104DS2