Rotterdam, 26 januari 2001

AKZO NOBEL SCHRIJFT BRIEF AAN ALLE DEELNEMERS ACTIE "ROOD SEIN CHLOORTREIN"

EINDE CHLOORTRANSPORTEN STAP DICHTERBIJ

Chloorproducent Akzo Nobel schrijft momenteel alle deelnemers aan de campagne Rood sein voor de chloortrein aan. Daarmee komt de chemiereus in verweer tegen de oproep om onmiddellijk te stoppen met de nachtelijke transporten van chloor tussen Delfzijl, Hengelo en Rotterdam. Langs het hele traject zijn inmiddels actiecomités aan de slag om mensen te mobiliseren tegen de transporten.

De chloorproducent laat de inzenders van de oproep om de chloortreinen te stoppen weten dat zij de transporten veilig vindt, mede dankzij uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Volgens Akzo Nobel is het geen toeval dat er zich nog nooit een ernstig ongeval met chloor heeft voorgedaan. Toch, zo laat het concern weten, is het bedrijf in onderhandeling met milieuminister Pronk over een 80 procent reductie van de transporten. Uitvoering van dat plan kost echter tijd en geld, aldus het bedrijf. Voor geld zal volgens Akzo Nobel met name de overheid moeten zorgen.

De brief van Akzo Nobel bewijst volgens het MilieuAlarmteam van de SP, initiatiefnemer van de actie, dat de druk op het bedrijf gestaag aan het toenemen is. Met haar brief erkent Akzo Nobel dat er eigenlijk overeenstemming is over de opvatting dat het chloortransport niet past in een drukbevolkt land als Nederland. Het doorgaan van de chloortransporten is nu nog met name een kwestie van geld. Het MilieuAlarmteam vindt het onverantwoord om uit financiële overwegingen het risico van een onoverzienbaar grote ramp te laten voortduren. Dat er tot nu toe geen ernstige ongevallen zijn gebeurd, geeft geen enkele garantie voor de toekomst. Het recente verleden heeft juist duidelijk gemaakt dat onmogelijke rampen toch gebeuren. Onlangs werd een onderzoek in Groningen bekend over de catastrofale gevolgen van een eventueel chloorongeluk. Hulp na een chloorramp zal altijd volstrekt te kort schieten.

Op 14 februari houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de chloortransporten. Gemeentebesturen langs de chloorlijnen worden door lokale actiecomités opgeroepen partij te kiezen voor de in totaal 2,5 miljoen mensen die langs de betreffende sporen wonen en daarvan melding te maken op de komende hoorzitting. De acties kunnen rekenen op steun van diverse milieuorganisaties, zoals Greenpeace, de Waddenvereniging, Natuur en Milieu en Milieudefensie. Voorafgaand aan die zitting zal er op het Binnenhof een korte manifestatie plaatsvinden waarop een overzicht van de stand van zaken zal worden gegeven.

Meer informatie:
Harry Voss, MilieuAlarmteam SP 055 5344550 / 06 22932937 / 010 2345556