LTO Nederland

Nieuwe oriëntatie op markt en kwaliteit

LTO wil kracht jonge ondernemers benutten in markt-productgroepen

Vrijdag 26 januari 2001 - De kracht en vernieuwingsdrang van jonge ondernemers zal ingezet moeten worden om vele akker- en tuinbouwbedrijven betere toekomstkansen te geven. Dit is de overtuiging van LTO-Nederland, die het initiatief heeft genomen tot vorming van zogenoemde product-marktgroepen. Doel ervan is een nieuwe oriëntatie op de markt en het ondernemerschap. LTO zet haast achter het plan: over drie maanden moeten de eerste resultaten op tafel liggen.

De prijzen van de zgn. 'vrije producten' als consumptie-aardappelen, uien en witlof zijn opnieuw fors onderuit gegaan. De bedrijfsresultaten en inkomens van zowel vele akkerbouwers als groentetelers (vollegrond) staan, mede als gevolg van de wateroverlast bij de oogst in de afgelopen jaren, hierdoor onder grote druk. Als gevolg hiervan dreigt een groeiend aantal bedrijven in financiële problemen te komen.

'Jonge, vernieuwende ondernemers laten zien, dat er volop kracht en nieuw elan zit in de bedrijven. Die moeten we gezamenlijk zien te benutten om weer perspectief te bieden aan ondernemers', stelt LTO-voorzitter Gerard Doornbos. Hij ziet de product-marktgroepen als een stap en middel om het zicht van ondernemers op de markt te verbeteren. 'Met een strategie van kostprijsverlaging kom je er op den duur niet. Er is meer nodig en we verwachten dat met frisse ideeën doorbraken mogelijk zijn', aldus Doornbos, die eerder deze week brede steun kreeg voor dit plan in het LTO-bestuur.

De product-marktgroepen (consumptie-aardappelen, uien, pootaardappelen, wortelen, witlof en enkele producten in de biologische landbouw) zullen bestaan uit vijf jonge akkerbouwers of groentetelers, die deskundige ondersteuning krijgen (o.m. onderzoek, keten, kwaliteit). In relatie tot de markt zullen de diverse groepen zichten richten op onder meer certificering, telersverenigingen, prijsvorming en rentabiliteit, innovatie, ketenvorming en gewasbescherming. De resultaten zullen in het voorjaar worden besproken in de verschillende LTO-vakgroepen en het LTO-bestuur.

Nadere informatie: ing. D. Duijzer (tel. 070-3382701) en J.R. Luiten (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)