Provincie Noord-Holland

Persbericht, 26 januari 2001

Voorbeeld verdient navolging
Waardering voor energie-efficiency plan Corus Staal IJmuiden Gedeputeerde Ada Wildekamp (Milieu, Water, Energie en Groen) ontving vandaag uit handen van directeur Rauke Henstra van Corus Staal IJmuiden het eerste energie-efficiency plan in de provincie Noord-Holland. Corus is ook de eerste grote onderneming in Nederland dat zo'n plan heeft opgesteld.
Het plan komt voort uit afspraken tussen de rijksoverheid, provincies en het bedrijfsleven in het kader van het convenant 'Benchmarking energie-efficiency. Hierin zeggen diverse grote ondernemingen toe zich in te spannen uiterlijk in 2012 qua energieverbruik en -besparing tot de wereldtop te behoren.

Het vandaag aangeboden plan bevat de resultaten van een wereldwijde vergelijking uitgevoerd door het internationale onderzoeks-bureau Arthur D. Little. Hieruit blijkt dat het staalbedrijf van Corus in IJmuiden nu reeds tot de wereldtop behoort. Het ambitieuze plan beschrijft verder hoe Corus deze positie naar 2012 toe wil behouden en verder versterken.

In een eerste reactie sprak gedeputeerde Wildekamp haar waardering uit voor de prestaties en ambities van Corus IJmuiden op het gebied van energiebesparing. "De eerste harde toezegging voor beperking van de CO2-uitstoot (de belangrijkste oorzaak van het broeikaseffect) is binnen: 251 Kiloton in 2005. Dit is ruim 1/7 van de doelstelling (1650 kTon) voor de industrie in Noord-Holland. Corus geeft een goed voorbeeld dat zeker navolging door andere ondernemingen verdient." De doelstelling voor heel Noord-Holland bedraagt 3290 kiloton minder CO2-uitstoot in 2005.

Inlichtingen: Keesjan Groot, bureau Industrie, telefoon (023) 514 39 82