RDAM 2001 CULTURELE HOOFDSTAD

Officiele opening Rotterdam 2001

Met een gevarieerd avondprogramma gaat Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa op vrijdag 26 januari 20.30 uur nu ook officieel van start. Het feest vindt plaats in het Concert en Congrescentrum De Doelen. Hare Majesteit, beschermvrouwe van de stichting, en de Portugese president Sampaio hebben het voornemen om bij de opening aanwezig te zijn evenals een groot aantal gasten uit binnen- en buitenland. De opening is rechtstreeks te volgen op tv en radio door een uitzending van TV Rijnmond, TV West en Radio Rijnmond. Rotterdam is samen met Porto culturele hoofdstad van Europa, een uitverkiezing die in 1998 werd genomen. Het Rotterdamse programma omvat ruim 330 onderdelen en activiteiten die worden uitgevoerd door circa 200 organisaties en instellingen.

Al vanaf begin januari zijn er diverse activiteiten en programmaonderdelen gepresenteerd maar met deze officiële ontvangst gaat het jaar ook formeel van start. Een jaar boordevol groot- en kleinschalige evenementen die de kracht tonen van cultuur en de vele culturen in Rotterdam. Het programma van Rotterdam 2001 toont de geschiedenis van de stad, maar gaat ook over de steden die in hoofd en hart bestaan. Het wervelende programma van deze officiële opening is dan ook gevarieerd met muziek, audiovisuele kunst, theater, podiumkunsten, en fotografie. Het geeft een korte, maar krachtige indruk van wat de inwoners en bezoekers van Rotterdam het komende jaar te wachten staat.

Afwisselend
Op het podium staan deze avond o.a. Mini en Maxi, Liesbeth List, Frederique Spigt en ensembles van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RphO). Verder treedt het Jeugdtheater Zuid-Holland op, wordt een fragment uit de film Harstocht en Heimwee getoond en komt er een voordracht uit het boek van Arnon Grunberg wat speciaal voor Rotterdam 2001is geschreven. De avond wordt begonnen met een korte toespraak van voorzitter Paul Nouwen van Rotterdam 2001 en burgemeester Ivo Opstelten.

Compositie Rotterdam 2001
Speciaal voor Rotterdam 2001 is een muzikale tune geschreven. De 2001 TUNE Vindu Mot Havet (Venster naar de zee) is de herkenningsmelodie van Rotterdam 2001 en is gecomponeerd door twee composiestudenten van het Rotterdams Conservatorium: Florian Magnus Maier en Lars Skoglund. In de elf seconden durende compositie geven zij hun visie op diversiteit, hectiek en dynamiek van Rotterdam. De razendsnelle melodielijn verbindt verschillende muziekstijlen met verbouwings- en havengeluiden. Op verzoek van Rotterdam 2001 hebben de twee componisten iedereen een compositie van 5 minuten op basis van de Tune. Tijdens deze opening beleven beide composities hun wereldpremière.

Publieksopening
Twee dagen eerder houdt Rotterdam 2001 in samenwerking met het International Filmfestival haar publieksopening. Op woensdagvond 24 januari a.s. zijn 6.500 gasten op uitnodiging aanwezig om de premièrefilms van het filmfestival te zien Op het Schouwburgplein start vanaf 19.00 uur deze feestelijke avond. In de 18 zalen van Pathe Schouwburgplein, Cinerama, Lantaren/Venster, Luxor en Calypso 2001 wordt om 20.30 uur een verrassingsselectie uit het festivalprogramma vertoond. Na afloop vinden op diverse locaties feesten en dance-parties plaats.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa. Ilse Eijkmans, persvoorlichter. tel: 31 (0)10 4022076, fax: 31 (0)10 4022020, email: ilse@rotterdam01.nl

Noot voor de visuele media (