Athlon Groep

Athlon Groep stoot CC Raule af na winstdaling

Hoofddorp, 26 januari 2001

Athlon Groep (autoleasing en verhuur, dealerbedrijven en schadeherstel) zal het verlieslijdende Duitse autoverhuurbedrijf CC Raule afstoten. Naar nu blijkt is bij CC Raule, ondanks ingrijpende maatregelen, het voorlopig verlies over 2000 mede door de afboeking van een belastinglatentie opgelopen tot ¤ 15 mln. De overige bedrijven van Athlon voldeden aan de verwachtingen met onder andere een sterke stijging in omzet en resultaat bij de leasebedrijven. De nettowinst van Athlon Groep zal naar verwachting op ¤ 17,5 mln uitkomen, een daling van circa 35% ten opzichte van 1999. Als CC Raule zoals gepland in het eerste halfjaar van 2001 wordt afgestoten, verwacht de Raad van Bestuur in dat jaar een resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belasting van ca. ¤ 33 mln. Dit betekent een stijging van circa 10% ten opzichte van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belasting in 2000 exclusief CC Raule. Ten opzichte van de voorlopige nettowinst 2000 (inclusief CC Raule) van ¤ 17,5 mln is dit een stijging van 89%. Aldus vandaag bekendgemaakte voorlopige cijfers over het jaar 2000. Voorlopige resultaten
Athlon Groep heeft in 2000 volgens de voorlopige cijfers een omzetgroei behaald tot ruim boven ¤ 1.100 mln (1999: ¤ 923 mln), een stijging van circa 20%. Exclusief CC Raule zal het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belasting uitkomen op circa ¤ 30 mln (1999: excl. Raule ¤ 26,7 mln), een stijging van ruim 12%. Dit is exclusief buitengewone baten ter grootte van ¤ 2,5 mln. De verliezen bij CC Raule brengen echter het nettoresultaat, inclusief buitengewone baten, op ¤ 17,5 mln, een daling met circa 35%.

Henk Bierstee, voorzitter van de Raad van Bestuur, geeft aan dat zonder CC Raule er een sterke onderneming staat met uitstekende vooruitzichten. "De overname van Raule begin 1998 was gestoeld op de aanname deze autoverhuuronderneming uit te bouwen naar een met autoleasing geïntegreerde activiteit. Het is niet gelukt een situatie te verkrijgen zoals we die hebben in Nederland, België en Frankrijk." Gezien de ontwikkelingen heeft Athlon Groep besloten CC Raule af te stoten. Om de continuïteit van het bedrijf zoveel mogelijk te waarborgen gaat de voorkeur uit naar het onderbrengen van CC Raule bij een krachtige partij. Voor het bedrijf bestaat belangstelling in de markt. Bierstee wijst er op dat CC Raule een groot, maar geïsoleerd probleem is. De overige verhuurbedrijven van Athlon in de andere landen, die in nauwe samenhang met de leasebedrijven werken, hebben goede resultaten behaald in 2000.

CC Raule
De autoverhuursector in Duitsland had het in het afgelopen boekjaar moeilijk, mede omdat de Duitse autofabrikanten aanzienlijk lagere kortingen gaven aan verhuurbedrijven. Stijgende rente, prijsdalingen in de markt voor gebruikte auto's, eenmalige kosten en een afnemende vraag met name in het vierde kwartaal zetten de resultaten van CC Raule sterk onder druk. Ingrepen bij het bedrijf, waaronder managementwisselingen in het eerste halfjaar, hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. In december verslechterde het resultaat door nagekomen kosten van onder andere schadeafwikkeling en transport, alsmede gemiste bonussen van fabrikanten. Het besluit tot verkoop van CC Raule heeft er toe geleid dat nu een actieve belastinglatentie van ¤ 6,5 mln moet worden afgeboekt. Bovendien is een extra voorziening getroffen van ¤ 3,5 mln.

Toekomst
Athlon Groep benadrukt dat het perspectief zonder CC Raule uitstekend is. Alleen al de substantiële groei van de leaseportefeuille in 2000 en de algemeen voorziene groei voor de komende periode in de lease- en verhuurmarkt wettigen dit optimisme. De gezamenlijke autoleasebedrijven van Athlon behaalden in 2000 een groei van 15% in aantallen contracten tot 89.000 (1999: 77.350). De investeringen in ICT en het gebruik van internet toepassingen beginnen hun vruchten af te werpen. De keten CARe Schadeservice is gegroeid tot 43 vestigingen. De dealergroep blijft met de verkoop van Autolichtstad en de geplande aankoop van een VW/Audi-dealer Joh. de Vries in Noord-Holland waarvoor een Letter of Intent is getekend op gelijk niveau.

Balans en solvabiliteit
Athlon Groep kent twee aparte solvabiliteitsnormen. Voor dealer- en schadeactiviteiten wordt uitgegaan van een solvabiliteit van 30%. Voor de kapitaalintensieve autolease- en
-verhuuractiviteiten wordt een solvabiliteitsnorm gehanteerd van 8%. Ondanks de verliezen bij CC Raule blijft de solvabiliteit boven deze norm. De voorgenomen verkoop van CC Raule zal het balanstotaal van Athlon verminderen met circa ¤ 100 mln.
Vooruitzichten
Als CC Raule zoals gepland in het eerste halfjaar van 2001 wordt afgestoten, verwacht de Raad van Bestuur in dat jaar een resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belasting van ca. ¤ 33 mln (overeenkomend met een winst per aandeel van ¤ 1,94). Dit betekent een stijging van circa 10% ten opzichte van het resultaat in 2000 exclusief CC Raule. Ten opzichte van de voorlopige nettowinst 2000 (inclusief CC Raule) van ¤ 17,5 mln is dit een stijging van 89%. Negatieve resultaten met betrekking tot CC Raule in 2001 worden naar verwachting gecompenseerd door boekwinst uit de reeds voorgenomen verkoop van onroerend goed. Definitieve cijfers over het jaar 2000 zullen openbaar worden gemaakt op 15 maart aanstaande.

Voor nadere informatie:
Athlon Groep N.V.
J.E. Demper, secretaris Raad van Bestuur
Telefoon: 023 5615105 / E-mail: info@athlon.nl / Website: www.athlon.nl