Kerken in Aktie


Kerken in Aktie helpt in El Salvador

Hulpverlener: `El Salvador zal nooit meet hetzelfde zijn' Twee weken na de zware aardbeving (13 januari) en meer dan tweeduizend naschokken hebben hulporganisaties in El Salvador een tussenbalans opgemaakt. Bijna achthonderd mensen zijn omgekomen. Het aantal gewonden staat op 2.600. 200.000 aantal huizen zijn geheel of gedeeltelijk verwoest. Meer dan één miljoen Salvadoranen is dakloos. Dat is 20% van de totale bevolking.

Veel schade

Alle departementen in El Salvador zijn door de aardbeving getroffen, maar de kustgebieden hebben het het zwaarste te verduren gehad. In Santa Tecla, niet ver van de hoofdstad San Salvador is de schade groot. Hier werd de wijk Las Colinas door een modderlawaai weggevaagd. In de stad Comasagua, ten zuiden van de hoofdstad. worden nog veel mensen vermist. De totale materiële schade is berekend op 1 miljard dollar. 315 hectare met koffieplantages, wegen, irrigatiesystemen pieren, bruggen en vele gebouwen zijn verloren gegaan. Een derde van de ziekenhuizen in het land functioneert niet. Er zijn tijdelijk klinieken geopend om in de medische behoeften te kunnen voorzien.

De daklozen wonen in schamele, tijdelijke onderkomens. Lage temperaturen, harde winden en stof veroorzaken bij veel ontheemden luchtwegeninfecties. Duizenden kinderen zijn getroffen door diarree. Veel daklozen zijn opgevangen in dichtbevolkte centra. Voedsel, water, onderdak, latrines en de gezondheidszorg zijn hier niet toereikend. De bedoeling is dat de grote centra worden opgesplitst ter voorkoming van epidemieën. De meeste daklozen wonen overigens vaak in de open lucht vlakbij hun ingestorte of zwaar beschadigde woningen. De aardbevingsslachtoffers maken zich grote zorgen. Hoe lang zitten ze nog in deze slechte omstandigheden? De huisvesting moet snel verbeteren. In mei begint het regenseizoen.

El Salvador moet opnieuw beginnen

El Salvador zal er nooit meer uitzien zoals voor de aardbeving, is de overtuiging van Rudelmar Bueno de Faria, coördinator van het ACT-El Salvador. Onder de naam van ACT, `Action by Churches Together' verlenen lokale kerkelijke organisaties noodhulp. `Hele dorpen en gemeenschappen moeten worden geherhuisvest omdat hun huizen zijn ingestort en de mensen in de gevarenzone wonen. Ook de plattelandseconomie moet anders.'

Onlangs rapporteerde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat van de toegezegde 16 miljoen dollar door vijftien regeringen en dertig internationale organisaties pas 1 miljoen door de regering was ontvangen. Voedsel, drinkwater, kleding, tenten, medicijnen en medische apparatuur, waterzuiveringsinstallatie en een mobiele kliniek zijn gedoneerd door landen in Latijns Amerika.

Politieke naschokken

De seismologische schokken nemen in zwaarte af. Maar de politieke naschokken dreigen juist toe te nemen, constateert de Faria. De overlevenden in `La Cordillera del Balsamo' waar een modderlawine de buurt Las Colina II volledig verwoeste, organiseren rechtszaken tegen de regering en bouwbedrijven en beschuldigen hen van ongebreidelde, illegale en onverantwoorde woningbouw. De aardbeving heeft ook duidelijk gemaakt dat El Salvador totaal onvoorbereid is om de gevolgen van een aardbeving op te vangen en goede hulpverlening te organiseren. Er zijn geen getrainde reddingsploegen in El Salvador. Het land is helemaal afhankelijk van buitenlandse assistentie. Rampenplannen bestaan niet. En dat is toch vreemd voor een land dat gevoelig is voor natuurrampen zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en cyclonen. Een laatste politieke naschok die zich openbaart is de inefficiënte, willekeurige en gepolitiseerde hulpverlening door de overheid. Dit heeft ertoe geleid dat veel hulp niet via de overheid wordt aangeboden, maar via internationale organisaties zoals ACT-El Salvador. Het nationale hulpcomité heeft dan ook officieel besloten dat niet de landelijke overheid, maar gemeentes, het leger, particuliere organisaties en ondernemingen en kerken verantwoordelijk zijn voor de hulpverlening.

Zeven miljoen

Kerken in Aktie heeft een eerste bedrag van 100.000 gulden beschikbaar gemaakt voor noodhulp. Kerken in Aktie ondersteunt de noodhulp van ACT-El Salvador. Op korte termijn is hier ruim één miljoen gulden voor nodig. Nadat alle behoeften op een rijtje zijn gezet komt de hulpvraag van ACT waarschijnlijk in de buurt van zeven miljoen gulden. In El Salvador werken diverse lokale organisaties en kerken samen aan de uitvoering van de ACT aanvraag. Deelnemers zijn o.a. het Lutherse Werelddiaconaat, de Salvadoraanse Lutherse Synode, de Emanuel Baptisten Kerk, de Gereformeerde Kerk van El Salvador, Project Counselling Service (PCS) en de Methodisten kerk.

Hulp aan 15.000 families

Al op 15 januari werden twee centra geopend voor de opvangen van ontheemden en gewonden. Het centrum in Santa Tecla heeft een capaciteit voor 300 mensen, in San Salvador kan eerste hulp gegeven worden aan 3.000 slachtoffers van de aardbeving. De hulp bestaat uit voedsel, water, dekens, matrassen. De centra delen ook gereedschap uit om modder en vuil te verwijderen uit straten en huizen. ACT werkt in negen van de veertien departementen die door de aardbeving zijn getroffen. In de eerst fase van noodhulp worden zo'n 15.000 families geholpen. ACT opent binnenkort ook opvangcentra in het oosten van het land.