Ministerie van Defensie



Persberichten


Landmachtmilitairen terug in Nederland

26-01-2001

Vrijdagavond rond zeven uur arriveerden 99 landmachtmilitairen, die waren ingezet voor de UNMEE-missie, op de vliegbasis Eindhoven. De groep kwam uit Asmara en bestond uit een genie- en transportdetachement. De meeste militairen waren begin december naar Asmara in Eritrea vertrokken.

De chauffeurs van het transportdetachement hebben in de periode direct na aankomst van de hoofdmacht van de mariniers, samen met andere chauffeurs, in drie dagen tijd 490 containers vervoerd van de haven naar de logistieke basis in Dekemhare. In vijf dagen tijd hebben ze 348 voertuigen verplaatst. Het geniedetachement heeft in drie weken tijd de compound voor de logistieke basis gebouwd. De werkzaamheden bestonden uit de aanleg van een vliegveld, de bouw van observatieposten en beschermingsconstructies voor personeel, brandstof en munitie. Voorts werd geassisteerd bij de bouw van het veldhospitaal, wegherstel uitgevoerd en de oever van een rivier verbeterd.

In het geniedetachement was 111 Pantsergeniecompagnie en 300 Materieeldienstbataljon (320, 350 en 360 Herstelcompagnie) vertegenwoordigd. Het hersteldetachement telt militairen die afkomstig zijn van 160 en 230 Middelzware Transportcompagnie. Op de vliegbasis Eindhoven werden de militairen onder meer verwelkomd door plaatsvervangend bevelhebber der Landstrijdkrachten generaal-majoor P.J.E.J. Striek. Het merendeel van het materiaal van het genie- en transportdetachement is inmiddels beladen op Hr. Ms. Rotterdam. Het schip wordt op 15 februari in Den Helder verwacht.