Universiteit Twente

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie en Transfer, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. (053) 489 43 85, e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl Laatste nieuws op Internet: URL: http://www.utwente.nl/nieuws

Model voor het ontwerp van zuinigere roterende ovens 26 januari 2001

promotie ir. M.D. Heydenrych, faculteit Chemische Technologie: Modelling of rotary kilns

In de industrie gebruikt men rotatie-ovens voor het uitvoeren van reacties of voor het verhitten en mengen van grote hoeveelheden materialen. Voor de productie van cement bijvoorbeeld wordt in zon oven kalk bij circa 1000 graden Celsius verhit, waarna de gebrande kalkdeeltjes met onder andere zand en alumina worden gemengd. Een roterende oven bestaat uit een lange buis van soms wel 150 meter lang, die licht hellend staat opgesteld. De buis draait langzaam rond zijn lengteas, zodat de vaste deeltjes in beweging blijven. Door de roterende beweging van de oven beweegt het vaste materiaal langzaam door de pijp en komt het in contact met de (vaak hete) gassen, die veelal van onder naar boven door de buis stromen. Uiteindelijk valt het vaste materiaal aan de onderzijde uit de oven waarna het wordt gekoeld en afgevoerd.

Door het enorme oppervlak van roterende ovens treden er doorgaans grote warmteverliezen op. Het is dus zaak de ovens zo compact mogelijk te ontwerpen. Wat voor het ontwerpen van een energiezuinige oven tot nog toe ontbrak, is een goede theoretische onderbouwing van de processen die in een roterende oven optreden. Het gaat daarbij vooral om stof- en warmtetransport. Door karakterisering van deze mechanismes kan worden bepaald hoe snel de vaste stof wordt opgewarmd en omgezet. Heydenrych richtte zijn onderzoek op het transport van gas naar de vaste stof binnen in de oven. Op basis van reactorkundige principes maakte hij een goed werkend model, waarmee relatief gemakkelijk roterende ovens te ontwerpen zijn. Zijn werk is de basis voor verder toekomstig onderzoek naar met name warmtetransport in dergelijke ovens.

Illustratie: Aan de hand van de bestelauto (links) kan de enorme grootte van een kalkoven worden afgelezen.

promotoren: prof. dr. ir. G.F. Versteeg; prof. dr. ir. J.A.M. Kuipers co-promotor: dr. ir. A.B.M. Heesink
Informatie: mw. drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 4366 e-mail: b.j.m.koopmans@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 2000