Gemeente Amsterdam


|
Sanctiebeleid Inburgering

Sanctiebeleid Inburgering

Het college van B&W heeft ingestemd met de raadsvoordracht 'Sanctiebeleid Inburgering Amsterdam'. Het betreft regelingen over de sanctieprocedures en interne werkprocedures voor de Dienst Welzijn Amsterdam. De sanctievormen sluiten nauw aan bij de wettelijke bepalingen. Uitgangspunt van het sanctiebeleid is dat het verhaal van de nieuwkomer serieus moet worden genomen en deelname aan het inburgeringtraject moet worden gestimuleerd.

De twee sanctievormen:

1. Administratieve maatregel voor uitkeringsgerechtigden. Het gaat hier om het opleggen van bestuurlijke boetes. De sanctie komt neer op een korting van 20 procent van de bijstand gedurende een maand en bij herhaling binnen een jaar van nog eens 20 procent gedurende twee maanden. De uitvoering hiervan ligt bij de Gemeentelijke Sociale Dienst.

2. Bestuurlijke boete voor niet-uitkeringsgerechtigden. De maximale bedragen zijn afgestemd op die welke gelden in het geval van niet-bijstandsgerechtigden.

Nieuwkomers komen in aanmerking voor een boete indien ze:
* zich niet melden voor het inburgeringonderzoek;
* geen medewerking verlenen aan het inburgeringonderzoek; -zich niet laten inschrijven bij de educatie instelling;
* afwezig zijn bij (alle) onderdelen van het voor hem/haar vastgestelde educatieve programma, daaronder begrepen het niet afleggen van een toets;

* geen medewerking verlenen aan de overige onderdelen van het voor hem/haar vastgestelde inburgeringprogramma.

Behandeling in de raadscommissie is op 22 februari en in de gemeenteraad op 14 maart. Clyde Moerlie 5523409




-

© gemeente Amsterdam - 26-01-2001