Gemeente Amsterdam


|
Roulatie topambtenaren voortaan planmatig en niet meer massaal

Roulatie topambtenaren voortaan planmatig en niet meer massaal

Het college van B&W heeft ingestemd met de 'Evaluatie Keten van verplaatsingen & Persoonlijke managementdoelen Beoordelen en Belonen'. In de evaluatie worden twee onderdelen van het management ontwikkelingsbeleid van de gemeente onder de loep genomen: het beleid om topfunctionarissen aan te stellen in algemene dienst en koppeling tussen presteren en belonen.

Het aanstellen van managers in algemene dienst is bedoeld om roulatie tussen de verschillende directiefuncties binnen de gemeente te stimuleren, om verkokering tegen te gaan en de inzetbaarheid van de topambtenaren te vergroten. De directeuren worden voor een periode van maximaal 7 jaar in een functie bij de diensttak aangesteld. Daarna wordt bezien of verlenging van de benoeming gewenst is of een overstap naar een andere directiefunctie plaats kan vinden.

Om een zichtbare stap te zetten in dit beleid is in de zomer van 1999 gekozen voor de zogenaamde Keten van Verplaatsingen. De bedoeling was om de elf op dat moment vacante vacatures voor directeuren bij diensten en bedrijven te vervullen vanuit de eigen organisatie (met name door zittende directeuren). Daarmee zou in korte tijd een flinke doorstroming in de top plaatsvinden.

In de evaluatie zijn de bevindingen van betrokkenen beschreven en worden daaruit lessen getrokken. Conclusie is dat het doel van de keten, namelijk meer mobiliteit in de top, is bereikt. Van de voorgenomen 11 benoemingen zijn er 8 gerealiseerd. Echter niet in de beoogde korte tijd. De onverwacht lange doorlooptijd van de procedure heeft veel onduidelijkheid veroorzaakt bij de betrokkenen en leidde tot onbeheersbaarheid van het proces. Hierdoor heeft de procedure aan zorgvuldigheid ingeboet, hetgeen met name voor de betrokken kandidaten negatieve gevolgen heeft gehad. Het college kiest in het vervolg niet weer voor een dergelijke ketenprocedure. Een planmatige aanpak van de mobiliteit op basis van te verwachte en gewenste mutaties en loopbaanwensen van directeuren en potentiële kandidaten voor directeurfuncties, zal een ketenprocedure overbodig maken. Ook over de procedure worden enkele nadere aanbevelingen gedaan, onder meer over het opstellen van een concern-competentieprofiel, de aanpak van de selectie en het voeren van loopbaangesprekken.

Aan de aanstelling in algemene dienst is het maken van concrete werk- en taakafspraken gekoppeld aan een beoordelings- en beloningssysteem dat op die afspraken is gebaseerd. Kortom, de directeur wordt afgerekend op de geleverde prestaties. Ook dit systeem is geëvalueerd via gesprekken met de betrokken directeuren en bestuurders. In grote lijnen zijn betrokkenen positief over het stellen van persoonlijke managementdoelen, waarbij beoordeling en beloning zijn gekoppeld. Op verschillende punten behoeft het systeem verfijning, bijvoorbeeld de criteria voor de beoordeling van de bedrijfsvoering, de koppeling aan de Planning & Controlcyclus en een instrument om het eigen functioneren te kunnen toetsen.

Marga Kuperus 5523271




-

© gemeente Amsterdam - 26-01-2001