Gemeente Amsterdam


|
Anti-speculatie beding IJburg

Anti-speculatie beding IJburg

(eerder gepubliceerd op 23 januari)

Het college van B&W stemt in met een anti-speculatie beding voor koopwoningen in het middensegment op IJburg. Op 15 maart 2001 start de verkoop van de woningen van IJburg, op het Haveneiland en de Rieteilanden. Het woningaanbod in het middensegment zal een prijs hebben onder de huidige marktwaarde.

De koopwoningen op het Haveneiland en de Rieteilanden kennen vrij-op-naamprijzen met een gemiddelde van circa 320.000 gulden (voor een appartement zonder parkeerplaats) tot gemiddeld circa 385.000 gulden (voor een laagbouwwoning zonder parkeerplaats). Dit betekent dat het middensegment op IJburg voor lagere en middeninkomens beschikbaar blijft. Daar staat tegenover het risico dat woningen worden aangekocht voor speculatie en daarom is in september 2000 in de raadscommissie ingestemd met het ontwikkelen van een regeling.

Doel van de regeling is het tegengaan van speculatie en de woningen voor langere tijd (zeven jaar) bereikbaar te houden voor de doelgroep van deze woningen. De toepassing van de regeling moet in een overeenkomst met de consortia worden vastgelegd.

Behandeling in de raadscommissie is op 13 februari en in de gemeenteraad op 14 maart.

Paul van Yperen 5523246




-

© gemeente Amsterdam - 26-01-2001