Gemeente Amsterdam


|
Haalbaarheidsstudie parkeergarages Palmgracht, Vijzelgracht en Frederiksplein

Haalbaarheidsstudie parkeergarages Palmgracht, Vijzelgracht en Frederiksplein

Uit een haalbaarheidsstudie, die is gemaakt door de Grontmij/Q-park, blijkt dat het mogelijk is om op de locaties Palmgracht, Vijzelgracht en Frederiksplein parkeergarages te realiseren.

Aan de Palmgracht kan een garage worden gebouwd met ca 60 plaatsen voor abonnementhouders, aan de Vijzelgracht een garage met ca 180 plaatsen voor abonnementhouders en kortparkeerders en aan het Frederiksplein eveneens een garage voor gemengd gebruik. Afhankelijk van de locatie op het plein kunnen daar 450 parkeerplaatsen (aan de Zuidzijde) worden gerealiseerd of 300 parkeerplaatsen (aan de Falckstraat).

Volgens de opstellers van de studie zou de garage aan de Palmgracht kunnen worden bestemd voor bewoners en bedrijven en zouden de plaatsen kunnen worden verkocht voor 80.000 gulden per stuk. Inclusief de fiscale voordelen zou dat een maandlast opleveren van 250 gulden. Het werk aan de Palmgracht zou kunnen worden uitgevoerd in combinatie met het terugbrengen van water in de gracht. De garage zal mechanisch zijn, dat wil zeggen dat er geen vaste plaatsen zijn, de auto zal steeds op een andere plaats worden opgeborgen.

Op de Vijzelgracht zou de garage boven de Noord/Zuidlijn kunnen worden gebouwd. Ook deze garage is bestemd voor bewoners en bedrijven en hun bezoekers. De huurprijs voor een van de 185 plaatsen zou volgens de opstellers van de studie 250 gulden per maand bedragen. Ook dit zal een mechanische garage zijn.

Onder het Frederiksplein zou een traditionele garage kunnen worden gebouwd, ook hier zou de huurprijs voor abonnementhouders 250 gulden bedragen en bezoekers zouden het normale metertarief kunnen betalen.

Wethouder ter Horst noemt in de aanbiedingsbrief het verder ontwikkelen van garages 'van eminent belang voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de binnenstad' Bovendien is in de nota Verkeer en Parkeren Binnenstad het voornemen opgenomen om zoveel mogelijk parkeerplaatsen op straat te vervangen door openbare inpandige plaatsen. Dit om de kwaliteit van de openbare ruimte te vergroten. Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de haalbaarheidsstudie en heeft tevens aan wethouder Ter Horst verzocht het voorstel nader uit te werken met als doel te kunnen overgaan tot de aanleg van de drie garages.

De haalbaarheidsstudie zal op 8 februari worden voorgelegd aan de raadscommissie, daarna zal een definitief voorstel worden ontwikkeld waarbij overleg zal worden gevoerd met omringende bewoners en bedrijven. In de loop van 2001 kan dan een concreet voorstel inclusief financieringsparagraaf aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Huub Winthagen 5523245




-

© gemeente Amsterdam - 26-01-2001