Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen

Keramiekcursus (Tandtechniek) voor gevorderden

De keramiekcursus voor gevorderden is bedoeld voor de gekwalificeerde vakman, die via deze specialistische keramiekcursus een hoge standaard wil zetten voor esthetisch en functioneel kroon- en brugwerk.

De deelnemer aan deze cursus kan volgens vaste richtlijnen metaalkeramiek restauraties vervaardigen die aan een hoge standaard voldoen.

Vooropleiding:
Om deel te kunnen nemen aan deze cursus moet men in het bezit zijn van een IVT-diploma Tandtechnicus aangevuld met het diploma Specialisatie kroon- en brugwerk of aantoonbaar gelijkwaardig niveau.

De inhoud van de cursus:
In de cursus wordt een patiënt met kroon- en brugwerk behandeld. Nederlandse tandtechnici uit de praktijk geven de cursus. Er wordt gewerkt volgens een voorspelbare en efficiënte methode. De kwaliteitsnormen die in de cursus gehanteerd worden, kunnen als (voorbeeld)standaard dienen voor de dagelijkse praktijk. Naast de techniek komen onderwerpen als parodontologie, gnathologie, mondfotografie en documentatie aan de orde.

Het bedrijfsleven, IVT en KUN.
De cursus wordt gegeven door tandtechnici, die in de afgelopen jaren hun sporen hebben verdiend op het gebied van metaalkeramiek en het geven van trainingen. De cursus wordt gegeven in het IVT-gebouw te Nieuwegein. De cursus wordt gecoördineerd vanuit het IVT en gegeven in samenwerking met de tandheelkundige faculteit Nijmegen. De patiëntenbehandeling wordt gedaan door een tandarts van de tandheelkundige faculteit te Nijmegen.

Docenten uit het bedrijfsleven:
Eric van der Winden
Edwin Jansen
Ad van Zetten.

De opbouw van de cursus:
De cursus bestaat uit een introductiemiddag en 4 cursusmiddagen, verdeeld over een grotere tijdsperiode.

De introductie:
De patiëntbehandeling
Onderwerp: Werkwijze / theorie vormgeving en documentatie.

Dag 1.
Planning van de werkzaamheden
Het diagnostisch modelleren

Dag 2.
Paradontologische en gnathologische aspekten
Het afwerken in metaal van onderstructuren

Dag 3.
Verwerking en materiaalkundige aspecten
Het opbakken van het keramiek.

Dag 4.
Fotografie en documentatie
Het uitwerken en polijsten van de keramiekrestauratie.

Cursusdata: (onder voorbehoud)
26 januari 2001 12.50 uur tot 17.00 uur
09 februari 2001 12.50 uur tot 17.00 uur
15 februari 2001 12.50 uur tot 17.00 uur
15 maart 2001 12.50 uur tot 17.00 uur
23 maart 2001 12.50 uur tot 17.00 uur

Het getuigschrift:
Wanneer alle onderdelen voldoende afgesloten zijn, wordt er door het IVT een getuigschrift Gevorderd keramicus afgegeven.

Na- en bijscholing:
Steeds meer wordt de noodzaak tot na- en bijscholing door het tandtechnische werkveld gevoeld en de waarde er van benadrukt. Ook de CAO-tandtechniek bevat een scholingsparagraaf, waarin de noodzaak tot na- en bijscholing wordt genoemd. Het IVT wil hier, in samenwerking met specialisten uit het bedrijfsleven, vorm aan geven.

De kosten:
De kosten van deze cursus bedragen 400,00 per dag per deelnemer. Totaal 2.000,=