Gemeente Leiden

26 januari 2001

A. de Kok

(071) 516 58 24

Raad van State stelt Leiden in gelijk inzake Oostvlietpolder

De Raad van State heeft verzoeken tot schorsing van het nieuwe bestemmingsplan Oostvlietpolder verworpen. Dit betekent dat het nieuwe bestemmingsplan in werking treedt en dat Leiden kan beginnen met het inrichten van het nieuwe bedrijventerrein. Aanvragen voor bouwvergunningen, aanlegvergunningen en dergelijke kunnen nu in behandeling worden genomen. De gemeente start binnenkort met de aanleg van een nieuw volkstuingebied.

In het bestemmingsplan Oostvlietpolder is een gebied langs de A4 en de Europaweg bestemd voor een bedrijventerrein ter grootte van ca. 40 hectare. Langs de bestaande bebouwing aan de Vlietweg komt een brede ecologische groenzone, die polderpark Cronestein verbindt met natuur- en recreatiegebied Vlietland. Een deel van de bestaande volkstuincomplexen in de polder blijft gehandhaafd. De overige volkstuinen gaan naar het nieuwe volkstuinengebied tussen de bestaande complexen in. Hierover is met de volkstuinders overeenstemming bereikt. Voor het overige blijft de polder groen. Het gebied dat in het ontwerp-bestemmingsplan nog een bestemming als baggerstortlocatie had, heeft nu de bestemming 'Agrarische doeleinden onbebouwd'. Baggerdepot Zuid-Holland b.v. (BZH) was een van de bezwaarmakers.

Met de uitspraak van de Raad van State is het bestemmingsplan echter nog niet onherroepelijk geworden. Dát wordt het pas wanneer de Raad van State ook een uitspraak over de ingediende beroepschriften tegen het bestemmingsplan heeft gedaan, maar dit verwachten wij niet vóór het najaar van 2001.