Provincie Noord-Holland


Week 4

Waardering voor energie-efficiency plan Corus Staal IJmuiden Gedeputeerde Neef bezoekt Den Helder
63 miljoen gulden voor stedelijke vernieuwing in notitiegemeenten

Week 3

Cyberpolder
Burgmeeestersvacature Heemskerk
Openbaar vervoer in Noord-Holland



Persbericht, 26 januari 2001

Waardering voor energie-efficiency plan Corus Staal IJmuiden Gedeputeerde Ada Wildekamp (Milieu, Water, Energie en Groen) ontving vandaag uit handen van directeur Rauke Henstra van Corus Staal IJmuiden het eerste energie-efficiency plan in de provincie Noord-Holland. Corus is ook de eerste grote onderneming in Nederland dat zon plan heeft opgesteld.

Het plan komt voort uit afspraken tussen de rijksoverheid, provincies en het bedrijfsleven in het kader van het convenant Benchmarking energie-efficiency. Hierin zeggen diverse grote ondernemingen toe zich in te spannen uiterlijk in 2012 qua energieverbruik en besparing tot de wereldtop te behoren.

Het vandaag aangeboden plan bevat de resultaten van een wereldwijde vergelijking uitgevoerd door het internationale onderzoeksbureau Arthur D. Little. Hieruit blijkt dat het staalbedrijf van Corus in IJmuiden nu reeds tot de wereldtop behoort. Het ambitieuze plan beschrijft verder hoe Corus deze positie naar 2012 toe wil behouden en verder versterken.

In een eerste reactie sprak gedeputeerde Wildekamp haar waardering uit voor de prestaties en ambities van Corus IJmuiden op het gebied van energiebesparing. "De eerste harde toezegging voor beperking van de CO2-uitstoot (de belangrijkste oorzaak van het broeikaseffect) is binnen: 251 Kiloton in 2005. Dit is ruim 1/7 van de doelstelling (1650 kTon) voor de industrie in Noord-Holland. Corus geeft een goed voorbeeld dat zeker navolging door andere ondernemingen verdient." De doelstelling voor heel Noord-Holland bedraagt 3290 kiloton minder CO2-uitstoot in 2005.

Print persbericht



Persbericht 23 januari 2001

Gedeputeerde Neef bezoekt Den Helder
Op donderdagochtend 25 januari 2001 bezoekt de heer E. Neef, gedeputeerde Zorg, Welzijn en Cultuur, de gemeente Den Helder. De heer Neef wordt om 10.00 uur ontvangen door het college van B & W van Den Helder op het stadhuis voor een bestuurlijk overleg.

Van 11.00 uur tot 12.45 uur volgt een rondrit langs diverse plaatsen:
Eerst brengt de heer Neef een bezoek aan het activeringscentrum en huiskamerproject van de Stichting Triton in de Waddenzeestraat. Vervolgens gaat de rondrit langs de Zanddijk en wordt het Duinzoomplan bekeken.
Tenslotte zal gedeputeerde Neef strandslag Julianadorp bekijken. Het werkbezoek eindigt om 12.45 uur.

Print persbericht



Persbericht, 23 januari 2001

63 miljoen gulden voor stedelijke vernieuwing in notitiegemeenten Op 23 januari 2001 hebben Gedeputeerde Staten (GS) besloten om in totaal
fl. 63.171.593,--. aan rijks- en provinciale middelen te reserveren voor Noord-Hollandse notitiegemeenten in het kader van het ISV. Notitiegemeenten zijn 46 gemeenten met een kleine stedelijke vernieuwingsopgave. Verder krijgen de gemeenten Haarlem, Zaanstad en Alkmaar elk fl. 700.000,- voor stedelijke vernieuwing.

De provincie heeft aan de notitiegemeenten gevraagd om voor 1 oktober 2000 een ISV-notitie in te dienen. Van de 47 gemeenten hebben 46 deze deadline gehaald. De gemeenten Andijk, Haarlemmerliede, Landsmeer, Uithoorn en Wervershoof krijgen de status van 'stergemeente' omdat hun ISV-notitie van bovengemiddelde kwaliteit is. Zij komen daarom in aanmerking voor een extra provinciale financiële bijdrage. De gemeente Diemen krijgt extra tijd haar ingediende ISV-notitie aan te passen. De gemeente Beemster heeft geen ISV-notitie ingediend. De notities geven volgens GS een beeld van de aanpak van de stedelijke vernieuwing in de gemeenten voor de periode 2000-2005.Op basis van de notitie hebben GS per gemeente een ISV bedrag gereserveerd waarbinnen een gemeente vervolgens project-aanvragen kan indienen.

De gemeenten zijn nu aan zet en kunnen samen met bewonersorganisaties en de particuliere sector veel vernieuwingsprojecten gaan uitvoeren. Een belangrijk uitgangspunt van het provinciale ISV-beleid is dat gemeenten met de ISV-gelden marktinvesteringen genereren. De bijdrage van 63 miljoen gulden zal daardoor in zijn totaliteit leiden tot een investering van circa 500 miljoen gulden in de stedelijke vernieuwing in deze gemeenten. De provincie gaat uit van een integrale aanpak van de sociale-, economische en fysiek-ruimtelijke problemen (waaronder ook bodemsanering). De projecten in de gemeentelijke programma's zijn heel divers. Onder meer gaat het om het combineren van wonen, zorg- en dienstverlening, herstructurering van woonwijken, werkloosheidsbestrijding, wonen en voorzieningen voor ouderen en om experimenten met bewonersparticipatie.

GS verwachten van de notitiegemeenten dat alle ISV-projecten in 2005 uitgevoerd zijn of in uitvoering zijn.

Extra ISV-geld voor rechtstreekse gemeenten
De gemeenten Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Alkmaar ontvangen hun ISV-gelden rechtstreeks van het rijk. Het provinciale ISV-beleid biedt de mogelijkheid ook aan deze gemeenten provinciale middelen te verstrekken. Hiertoe hebben inmiddels Haarlem, Zaanstad en Alkmaar een aanvraag ingediend. GS hebben besloten voor elke van deze drie gemeenten fl. 700.000,- te reserveren. Daarmee toont de provincie betrokkenheid bij de stedelijke vernieuwing in deze gemeenten. De provinciale gelden zullen vooral worden benut voor ouderhuisvesting, sociale maatregelen en projecten van bovenlokale betekenis.

Toelichting Bijlage 1 gereserveerde ISV-gelden (exclusief bodemsanering)
Kolom 2: Basisbedrag ISV en SDV (Stad en Dorpsvernieuwingsregeling) zijn beiden Rijksmiddelen welke de provincie voor de notitiegemeenten reserveert.
Kolom 3: 1\3de verhoging Basisbedrag betreft ook rijksmiddelen. Kolom 4: De provinciale middelen bestaan deels uit de voormalige Stimuleringsregeling Ouderhuisvesting en deels uit middelen voor nieuw beleid.
Kolom 5: Extra provinciale bijdrage wordt toegekend aan notitiegemeenten met de Status van 'ster-gemeente'.

Toelichting Bijlage 2 gereserveerde ISV-gelden voor bodemsanering Kolom 2: De toekenning van 70% van de berekende bijdrage houdt in dat pas bij voldoende voortgang van de bodemsaneringen in 2002 de bijdrage aangevuld wordt tot 100%.
De subtotalen fl. 39.077.921,- voor ISV-gelden (exclusief bodemsanering) en
fl. 24.093.672,- (berekende bijdrage) voor bodemsanering vormen samen het totale voor notitiegemeenten gereserveerde ISV-budget van fl. 63.171.593,--.

Inlichtingen: Bert Harmsen, afdeling RWB, tel. (023) 514 31 95 Print persbericht



Week 3

* Persbericht, 17 januari 2001

Cyberpolder
Dit jaar gaan gedeputeerde staten het Cyberpolder-programma uitvoeren. Dat betekent dat zes van de in totaal zeventien voorgenomen acties nog dit jaar van start gaan. Tot 2004 heeft de provincie hiervoor 2,5 miljoen gulden gereserveerd. De commissie Economie, Landbouw en Europa brengt op 31 januari a.s. advies uit.

De acties zijn gericht op zeven speerpunten: vestigingsmilieus, netwerken, bevorderen convergentie oude en nieuwe economie, kennis, internationalisering, arbeidsmarkt en onderwijs, dwarsverbanden leggen van de economie naar andere beleidsterreinen. Zo komt o.a. op korte termijn een promotionele actie "Noord-Holland als ICT-vestigingsplaats". Het is de bedoeling dat nieuwe vestigers inzicht krijgen in de kwaliteiten van de vestigingsmilieus in Noord-Holland. Met andere woorden: de aantrekkelijke Amsterdamse uitstraling moet daadwerkelijk verbreden naar een veel breder deel van Noord-Holland. Ook willen gedeputeerde staten dit jaar nog het Midden en Klein Bedrijf stimuleren om voor zich zelf na te gaan of Informatie en Communicatie Technologie de bedrijfsvoering kan verbeteren. Met kleinere ICT-bedrijven willen gedeputeerde staten bekijken hoe het tekort aan geschikt personeel kan worden opgelost. "Helpdesk subsidies" is een actie die ondernemers ondersteunt met vragen op het gebied van nationale en Europese subsidiemogelijkheden.

Met de acties willen gedeputeerde staten de ambities van Cyberpolder Noord-Holland realiseren: voorwaarden scheppen die het mogelijk maken dat het Noord-Hollandse bedrijfsleven op het terrein van de Nieuwe Economie de top van Europa bereikt. Een compleet overzicht van de 17 acties.

Inlichtingen: Pim van Herk, bureau Afvalstoffen, Technologie en Innovatie, tel. (023) 514 36 91

Print persbericht




* Persbericht, 17 Januari 2001

Achttien kandidaten voor Burgmeeestersvacature Heemskerk Naar het ambt van burgemeester in de gemeente Heemskerk hebben 18 personen gesolliciteerd. Onder deze kandidaten bevinden zich 7 vrouwen.
Dit heeft de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, prof. dr. J.A. van Kemenade, de raad van de gemeente meegedeeld. Van de kandidaten hebben 16 personen een fulltime functie in het lokaal openbaar bestuur, 1 is elders in het openbaar bestuur werkzaam 1 heeft een functie buiten het openbaar bestuur.

Onderverdeeld naar politieke richting:
PvdA: 7
CDA: 6
VVD: 5

De vacature ontstaat doordat burgemeester mr. W.J. Hoobroeckx per 1 mei a.s. zijn functie neerlegt in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Inlichtingen: Peter Heemskerk, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 10

Print persbericht




* Persbericht, 17 januari 2001

Gedeputeerde Staten kiezen voor toekomstvast openbaar vervoer Gedeputeerde Staten zijn akkoord gegaan met het basispakket voor buslijnen en de Openbaar Vervoertaxi in Noord-Holland noord. Het basispakket is na overleg met gemeenten aangevuld met experimenten met een looptijd van één jaar. Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten besloten initiatieven vanuit gemeenten voor buurtbussen te stimuleren.

Het afgelopen half jaar heeft de provincie Noord-Holland met betrokken gemeenten, maatschappelijke organisaties en inwoners een open discussie gevoerd over de inrichting van het openbaar vervoer. Het gemeenschappelijk doel is een betaalbaar en hoogwaardig openbaarvervoersysteem. Vele reacties en voorstellen voor het openbaar vervoerlijnennet zijn ingediend. De voorstellen en suggesties zijn getoetst op hun vervoerkundige en financiële haalbaarheid. Het resultaat is een basispakket van buslijnen en Openbaar Vervoertaxi, aangevuld met een aantal experimenten. Een experiment heeft een looptijd van één jaar. Tijdens de looptijd wordt gekeken op welke schaal reizigers gebruik maken van het experiment en in hoeverre het kostendekkend is. De experimenten in het plan zijn:
· Extra scholierenlijnen rond Schagen;
· De uitbreiding van dertien scholierenritten tot forenzenritten; · Een nieuwe scholierenlijn van Medemblik naar Wieringerwerf met twee ritten in de ochtend en twee in de middag; · De aanpassing van de route van de scholierenlijn van Graft-De Rijp naar Alkmaar;
· Verlenging van een aantal avondlijnen tot 23.00 of 24.00 uur; · Het verhogen van de frequentie van een aantal basislijnen op zaterdag naar tweemaal per uur;
· Het verhogen van de frequentie in de spits van twee basislijnen van tweemaal per uur naar vier maal per uur;
· De aanpassing van twee scholierenlijnen tot 'sociale' lijnen die de hele dag doorrijden met een frequentie van eenmaal per uur en · Het laten rijden van een Interliner van Alkmaar naar Heerhugowaard.

Gedeputeerde Staten stimuleren initiatieven vanuit gemeenten het basispakket uit te breiden met buurtbussen of soortgelijke projecten. Voorwaarde hiervoor is dat de initiatieven levensvatbaar zijn voor enige jaren. Zij nemen in overweging aanvullende pakketten in te voeren op voorwaarde dat de desbetreffende gemeente deze aanvulling voor vijftig procent financiert.

Het plan 'Toekomstvast Openbaar vervoer' is uitgebreid tijdens de vergadering van de Statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer van 7 december jl. besproken.
De commissie bespreekt het besluit van Gedeputeerde Staten over het openbaar vervoer in Noord-Holland op 26 januari 2001. Deze vergadering vindt plaats in het Provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem en begint om 9:30 uur. De behandeling van het besluit in Provinciale Staten is voorzien op 12 februari. Bij 'groen licht' gaat de nieuwe dienstregeling op 10 juni 2001 van start.

Inlichtingen: Jeske Reijs, afdeling RWB, tel. (023) 514 34 76 of (06) 22 52 34 88

Print persbericht



Het archief van de Persberichten vindt U in de rubriek Provinciale Stukken (categorie: persberichten).