PERSBERICHT

Lokatie: Museum De Stratemakerstoren
Waalkade 83 - 84
6511 XR Nijmegen
tel: 024 - 3238690

http://come.to/stratemakerstoren

Periode: 26 januari t/m 27 mei 2001
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag - zondag 13.00 - 17.00 uur

VAN HEZELSTRAAT TOT MARIKENSTRAAT

Op 26 januari opent museum "De Stratemakerstoren" een tentoonstelling die de geschiedenis van een aantal Nijmeegse straten in beeld brengt. Daarbij gaat het vooral om straten waarin sinds mensenheugenis winkels en bedrijven zijn gevestigd. De Hezelstraat is daar een mooi voorbeeld van. Het is een van de oudste straten van de stad. Al in de Romeinse tijd maakte hij onderdeel uit van een belangrijke handelsroute. In 1334 - maar dat is wel een millennium later! - komt de naam, die naar het dorp Hees verwijst, voor als de Hese straet. In 1881 werd "de oudste winkelstraat waar de Romeinen al hebben gesnuffeld" verlengd met het gedeelte tussen de Bottelstraat en de Hezelpoort.

Andere straten die aandacht krijgen op de expositie zijn Grote Markt, Grotestraat, Augustijnenstraat, Broerstraat, Molenstraat, Burchtstraat, Hertogstraat en Kelfkensbos. En - grote stappen snel thuis- de Marikenstraat, de nieuwste winkelstraat van Nederland. Op de tentoonstelling zijn foto's, werktekeningen en een maquette te zien. Voor de bezoeker is het interessant om iets van de voorbereidingen van dit spectaculaire staaltje van stadsvernieuwing onder ogen te krijgen.

In alle genoemde straten is sprake van handelsactiviteiten. Grote werkplaatsen en industrieën zijn uit het straatbeeld verdwenen en hebben plaats gemaakt voor markten en winkels. Menige oude foto stemt weemoedig: de grandeur van vooroorlogs Nijmegen met zijn achttiende en negentiende-eeuwse gevels en de prachtige schouwburg op Kelfkensbos is voorgoed verdwenen. De Tweede Wereldoorlog en de afbraakwoede van de gemeente in de jaren vijftig en zestig hebben Nijmegen blijvend verminkt. Enkele karakteristieke kerken kennen we alleen nog van de plaatjes. De Augustijnenstraat zoals die nu is, is van na de oorlog. De Grote Markt verloor zijn karakter toen vernieuwers vonden dat de klant met zijn auto voor de winkel moest kunnen komen, en smalle straatjes en intieme pleintjes hinderlijke obstakels vormden. De ironie van de historie wil dat bewoners en bezoekers van nu de auto uit de binnenstad willen weren en terugverlangen naar de sfeer van toen. Deze historiserende tendens doet zich ook voor bij de keuze van nieuwe namen: de laat-middeleeuwse Mariken van Nimwegen winkelt modern.

Alle straatnamen worden historisch verklaard en van een aantal zaken wordt de geschiedenis letterlijk in beeld gebracht. De uitbater van café Biessels ontvangt zijn gasten in de sfeervolle ambiance die herinnert aan de vroegere kantoorboekhandel Biessels, in hetzelfde pand.

Ooit zal duidelijk worden dat deze expositie, die behalve het genoemde ook straatmeubilair laat zien, een momentopname is van het begin van de eenentwintigste eeuw. De bezoeker van nu zal, soms met een glimlach, soms met een van woede verbeten blik, zien wat er in het straatbeeld van Nijmegen is veranderd, en wat hetzelfde gebleven is.

"De Stratemakerstoren" maakt straten zichtbaar, tot 27 mei.