Gemeente Borsele


10e jaargang - nr.2 - 26 januari 2001
Reisdocumenten in 2001

Dit jaar zal een aantal eisen voor paspoorten en identiteitskaarten veranderen. Hiervoor zijn drie belangrijke data vastgesteld:

1 januari 2001: wijziging voorschriften pasfoto's Vanaf 1 januari 2001 geldt als hoofdregel, dat op de pasfoto het gezicht van de aanvrager recht van voren, tegen een lichte, egale achtergrond dient te zijn gefotografeerd. Om iedereen (burgers, pasfotografen en reisdocumentverstrekkende autoriteiten) de gelegenheid te geven zich op de gewijzigde situatie in te stellen, voorziet de regeling in een overgangsperiode. Dit houdt in dat tot 1 september 2001 nog foto's worden geaccepteerd die schuin van voren zijn genomen en ook voldoen aan de eisen die genoemd zijn in de verschillende paspoortuitvoeringsregelingen.


1 april 2001: verlaging van de rijksleges van paspoorten Minister van Boxtel heeft gezegd dat per 1 april 2001 de rijksleges van de paspoorten worden verlaagd. Het is nu nog niet bekend om welk bedrag het zal gaan. In ieder geval worden de paspoorten per 1 april 2001 goedkoper. De prijs van een Europese identiteitskaart wijzigt per
1 april a.s. niet.



1 oktober 2001: nieuwe reisdocumenten
De nieuwe modellen reisdocumenten worden per 1 oktober 2001 ingevoerd. Niet alleen komen er nieuwe modellen, ook de procedures voor het aanvragen en afhalen zullen veranderen. Omdat de nieuwe documenten niet meer door de gemeenten worden vervaardigd, maar op een centraal punt in Nederland, zal het klaar-terwijl-u-wacht-systeem komen te vervallen. Daarnaast zal nog een aantal andere wijzigingen worden doorgevoerd. Zodra die wijzigingen definitief zijn, zal hieraan regelmatig aandacht worden geschonken.
Wat de nieuwe reisdocumenten gaan kosten is op dit moment ook nog niet bekend. Overigens blijven de huidige modellen reisdocumenten hun geldigheid behouden tot de datum waarop het document verloopt.

Eisen pasfoto ook voor rijbewijzen en vreemdelingendocumenten Na overleg tussen diverse ministeries is besloten dat voor de foto op het rijbewijs en de vreemdelingendocumenten dezelfde eisen gelden als voor de reisdocumenten. Dit betekent dus dat vanaf 1 januari 2001 ook voor die documenten als hoofdregel geldt dat de foto recht van voren moet zijn genomen. Voor rijbewijzen en vreemdelingendocumenten geldt dezelfde overgangstermijn van 1 januari tot 1 september 2001, waarin ook nog foto's van het oude model (schuin van voren genomen) mogen worden geaccepteerd.



Dhr. Verhulst Afscheid van een molenaar

De heer M. Verhulst, 82 jaar, is vanaf de restauratie van de molen in Nisse, een kleine 20 jaar geleden, molenaar geweest. Hij heeft zichzelf toen aangemeld als kandidaat-molenaar en is nauw betrokken geweest bij de restauratie van de molen. Hij is afkomstig uit een oud molenaarsgeslacht uit Ellewoutsdijk.

Enkele jaren geleden is hij op zoek gegaan naar een opvolger voor 'zijn' molen "De Poel". Een naam die hij overigens zelf aan de molen heeft gegeven. Ook de nieuwe molenaar, de heer C. Mol, is afkomstig uit een molenaarsgeslacht. Dit keer uit Driewegen.

De heer Verhulst gaat nu verhuizen naar Haamstede. Op vrijdag 6 januari heeft wethouder Van Opdorp hem een zilveren grondzeilertje cadeau gedaan, als dank voor zijn jarenlange inzet op de molen van Nisse.



Dhr. Weststrate Koninklijke Onderscheiding de heer Weststrate

Op vrijdag 5 januari 2001 heeft loco-burgemeester Vollaard een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer C. Weststrate uit Nieuwdorp. De onderscheiding werd uitgereikt op de dag van zijn 40-jarig jubileum als ambtsdrager van de Gereformeerde Gemeente. De uitreiking vond plaats "Landlust" te Nieuwdorp. De heer Weststrate ontving de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.



Dhr. Fraanje Bronzen legpenning de heer Fraanje

Op zondag 7 januari 2001 heeft burgemeester Mandos een bronzen legpenning uitgereikt aan de heer K. Fraanje uit Lewedorp. De uitreiking vond plaats in de kerkdienst. De heer Fraanje heeft de bronzen legpenning gekregen, omdat hij 25 jaar koster is van de Hervormd/Gereformeerde Federatie van Lewedorp.



Stuurgroep Duurzame Ontwikkeling Borsele zoekt uitbreiding

In 1995 is de stuurgroep Duurzame Ontwikkeling Borsele opgericht. Het is een externe gemeentelijke werkgroep die vanuit de gemeente ambtelijk ondersteund wordt.

We zijn als stuurgroep actief met bescheiden, maar wel effectieve activiteiten, die gericht zijn op duurzame ontwikkeling in Borsele. De zo vaak gehoorde kreet "we hebben het zo druk" geldt ook voor de leden van de stuurgroep en dat maakt dat we alleen vergaderen als het echt nuttig is. Verder voeren we afgesproken activiteiten individueel of in klein comité uit. We zijn geen gezelschap van fanatieke milieumensen, maar vinden "plezierig met elkaar aan een karwei werken" net zo belangrijk als het milieu.

Onder "duurzaamheid" verstaan we alles wat gericht is op een op langere termijn gezond milieu. Milieu is daarbij meer dan alleen bodem, water en lucht. Het is ook de wijze waarop we als mensen met elkaar hieraan werken. We denken dat het milieu ook gediend is, als mensen met elkaar in Borsele op plezierige en constructieve wijze willen samenleven. Strijd tegen mensen om het milieu hoort daar niet bij.

Spreekt deze opvatting je aan en heb je zin om met ons mee te doen, kom dan een keer kennismaken. Je bent welkom.

Voorbeelden van activiteiten van de stuurgroep zijn:


*

opzetten Eco-teams

*

uitvoeren regentonnen actie

*

actie stimulering 'ja/nee stickers' op brievenbussen
*

geven cursus 'duurzame ontwikkeling, wat is dat?'
*

organisatie informatie-avonden over biologische fruitteelt en duurzaam bouwen

*

Informatie kun je krijgen bij de heer J. Roumen, telefoonnummer (0113) 563482 of mevrouw T. van der Ven, telefoonnummer (0113) 238437.
Meer info over duurzame ontwikkeling: Nationale Commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling NCDO , Raad voor ruimtelijk, milieu- en natuuronderzoek (RMNO)



Gemeente Borsele laat de jeugd meepraten!

Sinds 1997 organiseert de gemeente Borsele om de twee jaar een jeugddebat.

Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan de betrokkenheid van de jeugd en jongeren bij het reilen en zeilen van onze gemeente. De raad wil weten wat er speelt onder de jeugd en wat de wensen en behoeften zijn.
Door voorrondes te houden op de basisscholen en in dorpshuizen worden deelnemers uitgekozen en onderwerpen geselecteerd, die op het grote debat in de raadzaal van het gemeentehuis aan de orde komen. Tijdens dit debat komen de jongeren in contact met het gemeentebestuur. Daar kunnen de jongeren hun mening geven over wat zij belangrijk vinden.

Eénmaal per jaar is er ook een landelijk Nationaal Jeugddebat in Den Haag. De kandidaten zijn geselecteerd door voorrondes die in iedere provincie zijn gehouden. Op donderdag 16 november 2000 was er in het Provinciehuis in Middelburg een voorbereidend jeugddebat voor Zeeland. Hieraan hebben 3 jongeren uit de gemeente Borsele meegedaan. Vanuit alle voorrondes mogen jongeren naar het Nationaal Jeugddebat op 23 april 2001.
Ook onze jongeren zijn daarbij! Willemijn Peene uit Borssele en Ferry Wijnstra uit Lewedorp krijgen eerst een trainingsweekend van de organisatie van het Nationaal Jeugddebat. Daarna zullen zij als goed voorbereide discussie-leden debatteren in de Tweede Kamer.



Borsele gegroeid in 2000

Gemeente Borsele home Gemeente Borsele home Het inwonertal is het afgelopen jaar toegenomen. Volgens de voorlopige bevolkingscijfers zijn er vorig jaar 297 kinderen geboren en 150 personen overleden. 875 personen kwamen in de gemeente wonen, terwijl 871 personen de gemeente verlieten om zich elders te vestigen. Op grond van deze aantallen is de gemeente met 151 inwoners gegroeid (in 1999 was dat 51 inwoners).

De groei wordt al sinds jaren veroorzaakt door een positief geboorteoverschot (= aantal geboorten - aantal overlijdens) en voor het eerst sinds enkele jaren is er ook weer een - klein - vestigingsoverschot (van 4). Heinkenszand is in 2000 het meeste gegroeid, terwijl o.a. Lewedorp, Nieuwdorp en Nisse in inwonertal achteruit gingen. Zodra de definitieve cijfers bekend zijn, zal een overzicht worden gepubliceerd van het aantal inwoners per kern.



Een nieuwe start van 50+ LEEST VOOR

Half januari zijn 7 nieuwe vijftigplussers op pad gegaan met een stapel leuke voorleesboeken naar de peuterspeelzalen in Borsele. Tot begin maart gaan ze elke week een half uurtje voorlezen.

Zij werden door de leidsters en peuters met open armen ontvangen, want voorlezen is en blijft een gezellige bezigheid. Dat blijkt wel uit de enthousiaste reacties die we van de voorlezers en de peuterspeelzalen van vorig jaar mochten ontvangen: op een paar mensen na, die door omstandigheden afhaakten, is de "oude" groep na de zomervakantie spontaan aan de slag gegaan. Hierdoor wordt er momenteel op 10 van de 12 Borselse peuterspeelzalen door 14 oudere jongeren voorgelezen. Een record voor Zeeland.

We hopen dat ook ouders thuis vaak en veel met leuke en mooie boeken bezig zijn. Het is goed voor de ontwikkeling van uw peuter! In de bibliotheek of bibliobus is er volop keus en kinderen zijn nooit te jong om een eigen gratis bibliotheekpas te krijgen. Het jongste lid is net 1 jaar geworden, dus wachten tot uw zoon of dochter kan lezen is echt niet nodig: de bibliotheek en de bibliobus zijn er ook voor peuters en kleuters!



Rode stalen staken op het Stengeplein
aanbouw aan de Stenge wordt steeds zichtbaarder, zeker toen er net na kerst witte sneeuw op de stalen dragers lag. De bouwers doen hun best om alles vlot te laten verlopen. De stofwolken in de bibliotheek zijn inmiddels neergedaald, de ingang is nog altijd primitief (sorry, mensen van de Stenge, we bedoelen het niet kwaad, want ook kamperen heeft zijn charme!). Met elkaar, klanten en medewerkers, proberen we het beste ervan te maken. Steeds houden we onszelf voor ogen dat we in augustus zo'n mooie bibliotheek krijgen! Ondanks onze en uw positieve instelling levert de ingang via de dijk voor mensen, die slecht ter been zijn, problemen op. Dan is het goed te weten dat er een boek-aan-huis-dienst is, die in geval van nood de boeken bij u thuisbezorgt. Bel gerust op (562810), zeker nu de toegankelijkheid te wensen overlaat. We zullen u graag uit de nood helpen.

In verband met de bouwwerkzaamheden zijn sinds juli de openingstijden aangepast. Let u erop dat er geen oud stempelbriefje op uw prikbord hangt! De tijden zijn als volgt: maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 - 20.30 uur. Dinsdag en donderdag is de bibliotheek dicht.

Bouwen en verbouwen in de gemeente Borsele

Als u als bedrijf of inwoner van plan bent iets nieuws te bouwen of iets bestaands te verbouwen, heeft u daarvoor in principe een schriftelijke bouwvergunning nodig van burgemeester en wethouders. De grootte en de aard van het bouwwerk en/of bouwwerkactiviteiten bepalen of u een vergunning moet aanvragen of dat u kunt volstaan met een melding (schriftelijk) aan de gemeente. In een aantal gevallen kunt u zelfs vrij aan de slag. Om uiteindelijk te kunnen bouwen is er een aantal regelingen waarmee u te maken kunt krijgen, zoals het Bouwbesluit, een bestemmingsplan, de bouwverordening, welstandseisen, een kapvergunning of een in- en uitritvergunning.

Ter verduidelijking is een folder samengesteld onder de titel "Spelregels voor bouwen en wonen in de gemeente Borsele". Hierin staan de volgende onderwerpen kort weergegeven:


*

vrij aan de slag


*

meldingplichtige bouwwerken


*

vergunningplichtige bouwwerken


*

schetsplan


*

bouwbesluit


*

bestemmingsplan


*

welstand


*

monumenten


*

leges


*

overige vergunningen e.d. in relatie tot het bouwen

Bij de receptie van het gemeentehuis kunt u gratis deze folder ophalen of telefonisch bestellen, telefoonnummer (0113) 238383. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Wonen.



Cursus streekeigen erven in Zeeland

Streekeigen erven Op 12 februari start in de Zak van Zuid Beveland de cursus Streekeigen erven in Zeeland. De cursus wordt georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland en is bedoeld voor alle boeren en buitenlui die eigenaar zijn van een erf. De cursusdeelnemers kunnen kennis opdoen over hoe een karakteristiek Zeeuws erf er altijd heeft uitgezien en wat de geschiedenis erachter is. Duidelijk wordt welke natuurwaarden allerlei elementen op het erf hebben en hoe een erf op een natuurvriendelijke en streekeigen wijze kan worden ingericht. Ook aanleg en onderhoud van de beplanting komen aan de orde.
De cursus bestaat uit drie informatie-avonden (12, 15 en 19 februari) en één excursiedag (17 februari). Deelname aan de cursus kost f 125 p.p, inclusief cursusmap. De cursus wordt gegeven in Informatiecentrum De Schaapskooi bij Heinkenszand.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Landschapsbeheer Zeeland, postbus 286, 4460 AR Goes, telefoonnummer (0113) 230936

Lozing van huishoudelijk oppervlaktewater in het buitengebied

In oktober 2000 is de gemeenteraad geïnformeerd over de lozers in het buitengebied. In deze openbare bijeenkomst werd door de gemeente, het waterschap en de landbouworganisatie ZLTO voorlichting gegeven over de lozing van huishoudelijk afvalwater op het oppervlaktewater in het buitengebied.

In het kort ... de opvattingen


*

de gemeente: naast aanleg van riolering het gebruik van minizuiveringen stimuleren


*

het waterschap: zoveel mogelijk rioleren en op de overige locaties een septictank met een inhoud van 6 m3


*

landbouworganisatie: geen dure voorzieningen, de natuur zuivert zelf

Aansluitnormen en aantallen
Volgens de Wet Milieubeheer heeft de gemeente de zorgplicht voor de aanleg van riolering. Van de zorgplicht kan de gemeente vrijstelling krijgen, indien de kosten niet in verhouding staan tot het milieurendement. Voor Zeeland is dit het geval als de kosten voor aanleg van het riool hoger zijn dan f 20.700 voor normale gebieden en f 35.000 voor natuurgebieden.

In de gemeente Borsele zullen naar verwachting circa 100 panden op de riolering worden aangesloten. De overige circa 650 lozers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanleg en beheer van een voorziening, die minimaal gelijkwaardig is aan een septictank met een inhoud van 6 m3, de 'verbeterde' septictank. De voorziening moet voor 1 januari 2005 aangebracht zijn.

Eigen bijdrage voor de aanleg van riolering
De eigen bijdrage voor een rioolaansluiting is f 5.090. Deze bijdrage is opgebouwd uit een bedrag van f 2.000 voor de aanleg van de persleiding en de pompinstallatie, f 2.000 voor de aanpassing van de riolering op het eigen terrein en f 1.090 voor de rioolaansluiting van de huisriolering op de gemeentelijke riolering. Voor de werking van de drukriolering is het belangrijk dat het regenwater van het vuile water gescheiden wordt.

Subsidie voor een zuivering
Op de plaatsen waar geen riolering aangelegd wordt, is de minimale voorziening een septictank met een inhoud van 6 m3 - de verbeterde septictank. Omdat in deze septictank zowel het water van het toilet als dat van de wasmachine moet komen, gaat de septictank dienst doen als bezinkput. Het onderhoud aan een bezinkput is hoger, omdat er minder stoffen afgebroken worden en het zuiveringsrendement slecht.

Om burgers te stimuleren om voorzieningen aan te brengen met een hoger zuiveringsrendement geeft de gemeente een subsidie van f 1.500. Voorwaarde is dat het zuiveringsrendement minimaal 70 % moet zijn. Er zijn zuiveringen, met een rendement van 70%, vanaf een bedrag van ± f 5.000.
Deze subsidie wordt alleen gegeven voor bestaande bebouwing van vóór 1 januari 1998.

Het onderhoud aan een zuivering is naar verwachting, afhankelijk van het zuiveringstype, lager dan van een 6 m3 septictank.

Naast de subsidie van de gemeente kunnen bedrijven een bijdrage krijgen van het Rijk voor de aanleg van een zuivering. Er zijn twee regelingen: de VAMIL regeling (vervroegde afschrijving milieu investeringen) en de MIA. (de milieu investeringsaftrek).

Verontreinigingsheffing en hergebruik van water Het waterschap belast lozers op het oppervlaktewater met een verontreinigingsheffing. Het waterschap heeft nog geen beleid ontwikkeld om de verontreinigingsheffing te verminderen na lozing van gezuiverd afvalwater.

Ons advies: Probeer het water uit de zuivering te lozen op een vijver en hergebruik het gezuiverde water voor de toiletspoeling e.d.. Als het afvalwater niet meer op het oppervlaktewater geloosd wordt, kunt u ontheffing van de verontreinigingsheffing bij het waterschap aanvragen.
Bedrijven kunnen via de MIA-regeling onder andere ook een premie krijgen voor een regenwaterinstallatie. Voor nadere informatie kunt u bij uw boekhouder of accountant terecht.

Vragen?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer J.G. Joosten van de afdeling Woonomgeving, telefoonnummer (0113) 238415. Voor vragen over de MIA- en de VAMIL regeling kunt u contact opnemen met uw boekhouder, accountant of met de belastingdienst, 0800 0443 (aanvraag brochures) of (038) 4553480 (technische vragen).

Ook kunt u informatie vinden op de website van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu VROM en bij de belastingdienst.

Wanneer en waar wordt er riolering aangelegd?
In de onderstaande lijst staan de panden aangegeven die in aanmerking komen voor een rioolaansluiting. De planning is nog niet definitief. Baarland
Kerkepolderweg 1, 3, 5 in 2003
Oude Dierikpolderweg 1 in 2003
Bakendorpseweg 6, 8,11,13,15,17,19,21 in 2003
Stuyvezandseweg 4, 6 in 2005
Industrieweg 1, 2 in 2005
Borssele
Catelijneweg 23, 32, 34 in 2006
Hollepoldersedijk 12, 14, 16, 18 in 2005
Kaaiweg 11, 13, 20, 22 in 2005
Monsterweg 60 in 2005
Molendpad 13 in 2001
Ellewoutsdijk
Grindweg 1, 2 in 2005
's-Gravenpolder
Driewegje 1, 3, 5 in 2004
Palmboomseweg 1, 3 in 2004
Haagdijk 11, 13, tennis in 2004
Vleugeldijk 2, 4, 6, 8 in 2004
Lenshoekdijk 15, 17 in 2006
's-Heerenhoek
Molendijk 86, 88 in 2006
Heinkenszand
Eigen Erf 1 in 2002
Kruisseweg 1, 3 in 2002
Noordlandseweg 6, 8, 10, 12 in 2002
Spoorwegje 7, 9, 11 in 2002
Hoedekenskerke
's-Gravenpoldersestraat 23, 25, 27, 34, 36, 38 in 2007
Vrielingweg 1, 2 in 2007
Vrouwenweg 1, 3, 5, 7 in 2007
Kwadendamme
Sportweg 8 in 2001
Quistkotsedijk 2, 4, 6, 8, 10, 12 in 2001
Siguitsedijk 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31,32, 33 in 2001
Langeweegje 20, 22, 55 in 2006
Franjesweg 1, 3, 5 in 2001

Oudelande
Stationsweg 8, 17, 19 in 2005
Dierikweg 2, 4, 5, 6 in 2006
Everingseweg 7, 9, 11, 14 in 2004
Ovezandseweg 2c, 3, 3c, 4, 6, 6b in 2005



Ophalen grofvuil
Op donderdag 8 februari wordt het grofvuil in de gemeente opgehaald. Heeft u iets om mee te geven, dan kunt u dat uiterlijk tot en met maandag 5 februari melden bij de afdeling Buitendienst, telefoonnummer (0113) 238453.
Wie te laat belt kan om organisatorische redenen niet meer worden opgenomen in de route.
Zet het grofvuil voor 07.30 uur aan de straat, maar niet de avond van tevoren.

Let op: tuinafval wordt opgehaald in de maanden mei en november!

Uit de raad van 11 januari 2001

Op donderdag 11 januari 2001 heeft de vergadering van de gemeenteraad van Borsele plaatsgevonden. Wat is er nu in die vergadering besloten? We hebben een aantal besluiten voor u op een rijtje gezet.

Raad-trouwzaal
In de vergadering van 2 december 1999 heeft de raad besloten de monumentale boerderij die tegenover het gemeentehuis staat, in te richten als raad-trouwzaal. Hiervoor is een krediet beschikbaar gesteld. Bij de verdere uitwerking van het ontwerp en detaillering daarvan, is tegen een aantal problemen opgelopen die tot een kostenstijging leiden. De raad heeft besloten het bruto bouwkrediet te verhogen met f 1.100.000 om bepaalde zaken in het totale plan alsnog mee te nemen. De fracties van het CDA en D66 hebben tegen het voorstel gestemd.

Archiefbewaarplaats
In de archiefbewaarplaats van het gemeentehuis zijn schimmels aangetroffen. Schimmelmonsters zijn onderzocht voor schimmelcultures. Geadviseerd is de temperatuur en relatieve vochtigheid constant te houden. Daarvoor is een klimaatinstallatie nodig. Er is f 96.000 beschikbaar gesteld voor het aanbrengen van een dergelijke installatie in de archiefbewaarplaats.

Grond Hoedekenskerke
Er is grond aangekocht aan de Waardweg te Hoedekenskerke voor de recreatieve invulling van de eindpuntvoorziening van de toeristische museumspoorlijn Goes-Borsele. De fractie van het CDA is tegen het voorstel.

Zeeuwse Programmaraad
De heer H. van der Heide is benoemd als lid van de Zeeuwse Programmaraad.

Reinigingstaken Borsele-Goes
De raad heeft de jaarrekening 1999 van de gemeenschappelijke regeling Borsele-Goes vastgesteld en heeft goedkeuring verleend aan de begroting 2001 van deze regeling.

De Burcht
In de raadsvergadering van 7 december 2000 heeft de raad ingestemd met de verbouw van verenigingsgebouw De Burcht te Kwadendamme. Er is echter een forse stijging van de investeringskosten met betrekking tot de geplande verbouw. Een aantal zaken was ten tijde van de primitieve kostenberekening niet bekend en niet voorzien. De raad heeft nu ingestemd met een verhoging van f 380.000 voor de verbouw van De Burcht.

Vissteigers
De hengelsportverenigingen De Bevelanden en De Leeglopers maken gebruik van vissteigers in recreatieterrein Stelleplas te Heinkenszand. De gemeente heeft de verenigingen al eens eerder materialen geschonken voor deze steigers. Ze zijn nu aan vervanging toe. Uit het oogpunt van eerder verleende diensten en om te voorkomen dat er door niet vervanging een onveilige situatie ontstaat, is er f 25.000 beschikbaar gesteld voor vervanging van de vissteigers. De fractie van de VVD heeft tegen het voorstel gestemd.



Agenda raadsvergadering 8 februari 2001

Op donderdag 8 februari 2001 is de openbare vergadering van de gemeenteraad van Borsele om 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. De agenda is - onder voorbehoud - als volgt:

A. Opening

B. 1. Spreekrecht publieke tribune

2. Orde van de vergadering
C. Besluitvorming


1. Notulen van de raadsvergadering van 11 januari 2001.
2. Ingekomen stukken.

3. Voorstel tot het vaststellen van een begrotingswijziging.
4. Voorstel tot het vaststellen van de notitie "Toekomstvisie brede school - hoe nu verder" en het beschikbaar stellen van een krediet voor de brede school.

5. Voorstel tot het afwijzen van een schadeclaim ex artikel 49 WRO met betrekking tot het bestemmingsplan "Landelijk Gebied".
6. Voorstel tot medewerking aan een verzoek tot herziening van een bestemmingsplan voor woningbouw aan de Nieuweweg te Baarland.
7. Voorstel tot het vaststellen van een bestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan 's-Heerenhoek, gedeelte "De Blikken II" en aanwijzing van een welstandsvrij gebied.

8. Voorstel tot het instellen van een schadebeoordelingscommissie met betrekking tot het verzoek om schadevergoeding ex artikel 49 WRO namens de heer J.M. Nijsten, Korte Noordweg 1a te Borssele.
9. Voorstel tot het vaststellen van de visie groenproject 't Sloe.
D. Rondvraag
E. Sluiting



Architectenspreekuur

Architectenspreekuur De komende periode van 14 dagen is er geen architectenspreekuur.

Het spreekuur vindt plaats van 18.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand.

Op het architectenspreekuur geven een architect en een medewerker van de afdeling Bouwen en Wonen informatie en advies over allerlei bouwzaken. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die advies willen over de voorbereiding van een bouwplan en dan met name de vormgeving. Tevens is het mogelijk bouwplannen te bespreken die aanpassing behoeven op advies van de welstandscommissie.

Voor het spreekuur dient u vooraf een afspraak te maken met de afdeling Bouwen en Wonen, tel. (0113) 238383.


Spreekuur wethouders

Iedere donderdag houden de wethouders beurtelings spreekuur van 18.30 tot 20.00 uur. Voor de komende tijd ziet het schema er als volgt uit:


1 februari: wethouder Vollaard
8 februari: wethouder Van Opdorp

Wij vragen u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan telefonisch bij Nelleke Jeremiasse-Platschorre van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoonnummer (0113) 238374.



Raadsledenspreekuur

Op donderdag 1 februari 2001 wordt het raadsledenspreekuur gehouden. Daar heeft u de mogelijkheid vragen, opmerkingen en kritiek voor te leggen. Per partij is er een raadslid aanwezig. Een ambtenaar noteert de gemaakte afspraken.

Op 1 februari kunt u de volgende raadsleden verwachten:
*

mevrouw M. Eveleens (PvdA)

*

de heer A. Lijmbach (CDA)

*

de heer R. Boekholt (VVD)

*

de heer C. Weststrate (SGP/ChristenUnie)

*

de heer P. Verbart (D66)

Het spreekuur is van 19.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. Om organisatorische redenen dient u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan bij Bianca Vermeulen van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoonnummer (0113) 238375.

Spreekuur commissie Sociale Zaken

De leden van de commissie Sociale Zaken willen weten wat er leeft onder de inwoners die belang hebben bij de manier waarop `Sociale Zaken' in Borsele functioneert. Daarom vindt elke laatste donderdag van de maand van 19.30 tot 20.00 uur het spreekuur van de commissie Sociale Zaken plaats in het gemeentehuis.

Het eerstvolgende spreekuur is op donderdag 1 februari 2001.
Als u ideeën of vragen heeft op het gebied van sociale zaken, dan wordt u van harte uitgenodigd voor het spreekuur. U kunt zo binnenlopen, maar het is ook mogelijk van tevoren een afspraak te maken. Dit kan bij Jan Geluk van de afdeling Sociale Zaken, tel. (0113) 238383. Meer info.