Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tilburg, 27 januari 2001

VVMC stapt uit NS-overleg:
"Politiek moet directie NS ter verantwoording roepen"

De VVMC, de grootste vakbond voor rijdend personeel, is na een marathonoverleg van elf uur alsnog uit het overleg bij de NS gestapt. De directie heeft ons geen bevredigend antwoord kunnen geven op een aantal principiële uitgangspunten van de VVMC, aldus een teleurgestelde VVMC-bestuurder Hubert Vankan. De NS-directie heeft een standpunt ingenomen waardoor de VVMC zich niet meer thuis voelde aan de verzoeningstafel.

De personeelscollectieven, die los van de bonden opereren, trokken zich aan het begin van de avond nog terug uit het 'vredesoverleg' om de bonden en de NS-directie ruimte te bieden een einde te maken aan de bestaande onrust. Het vervolgoverleg had echter voor de VVMC geen zin meer toen bleek dat de NS niet in wilde gaan op drie eisen van de vakbond. De VVMC verlangt van de NS-directie een openbaar excuus aan het personeel voor het aangedane leed van de afgelopen maanden. Verder wenst de bond, net als de collectieven, de aanstelling van een commissie van wijzen, die het nut van het zogeheten 'rondje om de kerk' zou bestuderen. Verder wil de VVMC het anderhalf jaar oude basisakkoord tussen bonden en de NS ter discussie stellen.

De NS heeft duidelijk gemaakt dat er op geen enkele wijze discussie kan worden gevoerd over het basisakkoord. De VVMC gaat nu juridisch onderzoeken of er sprake is geweest van misleiding ten tijde van het afsluiten van dit akkoord. Tegelijkertijd roept de bond voor rijdend personeel de politiek op om de NS-directie ter verantwoording te roepen.

VVMC-voorzitter Jan Arndts vindt het jammer dat de onderhandelingen geen resultaat hebben opgeleverd: Wij zijn bijzonder teleurgesteld dat de NS-directie op geen enkel punt haar ontevreden medewerkers tegemoet is gekomen. De medewerkers worden niet serieus genomen en aan het lijntje gehouden.
De VVMC gaat nu terug naar haar leden om de ontstane situatie te bespreken.