Politiebericht Limburg-Zuid: Sittard 27-01-2001 Persberichten regio Limburg Zuid (alle districten) Zaterdag 27 januari 2001

District Sittard

Sittard; alcoholcontrole
Vrijdagavond en zaterdagmorgen heeft de politie van het district Sittard een alcoholcontrole gehouden. Op diverse plaatsen in de Westelijke Mijnstreek (Beek, Stein, Sittard, Elsloo en Neerbeek) werden in totaal 331 automobilisten gecontroleerd. Zij moesten aan een blaastest meewerken. Tien bestuurders werden bekeurd omdat zij hadden gedronken. Het promillage van de bestuurders varieerde van 0,6 1,4 o/oo.
Tegen drie werd proces-verbaal opgemaakt omdat zij eerder voor het rijden onder invloed werden bekeurd. De anderen zeven kregen een schikking in het kader van een snelrechtregeling en moeten een geldboete betalen. Deze boetes lopen uiteen van 410 675 gulden. Een bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren.
Daarnaast werden 7 proces-verbalen opgemaakt voor andere verkeersovertredingen zoals verkeerde verlichting voeren, geen geldige papieren en het rijden zonder autogordel.

Sittard; vals geld
Bij een winkel aan de Walstraat is vrijdagmiddag door een nog onbekende klant betaald met een vals bankbiljet van 50 gulden. De politie heeft het valse geld inbeslaggenomen en onderzoekt wie de uitgever is geweest.

Geleen; jeugdige brandstichters aangehouden
Vrijdagavond heeft een kordate inwoner van de Seipgenstraat (72) een jonge verdachte (16) uit Geleen aangehouden die kort daarvoor met een groepje andere jongeren een tweetal afvalcontainers in de brand had gestoken. De bewoner had namelijk gezien dat men bezig was de containers in brand te steken. Hierop was hij naar buiten gelopen en een van de knapen in de kraag gevat en aan de gewaarschuwde politiepatrouille overgegeven.
Even later kwam een van de andere vandalen (16) uit Geleen zich vrijwillig melden. Beiden werden meegenomen naar het bureau en hun ouders in kennis gesteld. De politie maakt proces-verbaal op voor een HALT-procedure (alternatieve straf). Hierna mocht het tweetal met hun ouders mee naar huis.

DISTRICT MAASTRICHT

Maastricht; autokrakers aangehouden

Zaterdagmorgen omstreeks 01.30 uur heeft de politie in de Edisonstraat een tweetal verdachten (16) uit Maastricht aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat zij kort daarvoor meerdere autos hebben opengebroken en onder meer autoradios gestolen. De politie die melding kreeg dat een groepje personen zich verdacht ophield in de omgeving van geparkeerde autos, ging polshoogte nemen. In de omgeving van de Eburonenstraat en de Edisonstraat zagen de agenten vijf personen lopen die aan het signalement voldeden. Toen zij de politie ontdekten gingen zij er vandoor. De agenten konden na een korte achtervolging twee verdachten aanhouden. In de directe omgeving werden enkele autoradios en onderdelen daarvan aangetroffen. De twee verdachten werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Valkenburg a/d Geul; vernieling
Zaterdagmorgen omstreeks 02.45 uur werd een melding gedaan van een brand aan de Parallelstraat. Politie en brandweer trof terplaatse een graafmachine aan waarvan de cabine in de brand stond. De brandweer bluste het vuur maar de cabine brandde geheel uit. De politie onderzoekt de zaak en vermoedt dat het hier gaat om vandalisme. De schade voor de eigenaar van de machine een wegenbouwbedrijf - is aanzienlijk.

DISTRICT HEERLEN

Heerlen; alcoholcontrole
De politie van het district Heerlen heeft vrijdagavond en zaterdagmorgen op diverse plaatsen alcoholcontrole gehouden. Hierbij werden leden van de Vrijwillige politie, de stagegroep van de politie en de Koninklijke Marechaussee ingezet. In totaal moesten 530 automobilisten een blaastest afleggen en werden 11 bestuurders bekeurd voor het rijden onder invloed. De betreffende overtreders kregen een proces-verbaal, een schikkingsvoorstel voor een geldboete, of een dagvaarding om zich in het kader van de snelrechtregeling voor de rechter te verantwoorden. Twee bestuurders kregen een rijverbod. Gelijktijdig werd een snelheidscontrole gehouden en werden in totaal bijna 1000 voertuigen gecontroleerd. Ruim 150 bestuurders werden bekeurd, waarbij twee automobilisten het presteerden om met een snelheid van respectievelijk 169 en 143 km/u te rijden. Vijftien bestuurders kregen terplaatse een bekeuring uitgereikt, de andere krijgen bericht thuis.

Heerlen; bedreiging met pistool
Vrijdagavond heeft de politie een 48-jarige man uit Heerlen aangehouden omdat hij kort daarvoor die avond op het Wolfsklauwerf, een andere man had bedreigd met een pistool. Het slachtoffer (15) uit Heerlen deed aangifte aan het bureau waarop de politie een onderzoek instelde. De verdachte man werd in zijn woning aangehouden en hierbij werden in de woning patronen aangetroffen. Bij het verhoor bekende de verdachte de bedreiging en het illegale wapenbezit. Ook werd het wapen, een gaspistool, opgespoord. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Hoensbroek; etalagekraak
Zaterdagmorgen omstreeks 05.00 uur hebben onbekenden bij een juwelierswinkel aan de Kouvenderstraat een etalageruit ingeslagen en een greep in de vitrines gedaan. Met een onbekende buit aan sieraden gingen zij er vandoor. De winkelier die wakker was geworden van het lawaai, zag twee verdachten weglopen en vervolgens in een auto wegrijden. De politie die een uitgebreid onderzoek instelt, vermoedt dat de dieven gebruik maakten van een gestolen auto.

Schinveld; inbreker betrapt
De politie heeft zaterdagmorgen omstreeks 02.00 uur, bij een woning aan de Kanunnik van Nuijsstraat, een 17-jarige inwoner van Sittard aangehouden. De politie had een melding gekregen dat in de betreffende woning werd ingebroken en zag ter plaatse gekomen de betreffende jongeman wegrennen. Hij probeerde zich te verstoppen door onder een auto te kruipen, maar een van de agenten had hem snel in de gaten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau en ingesloten. Zijn ouders werden in kennis gesteld over het gedrag van hun zoon. Het bleek dat de jeugdige inbreker een ruit had vernield en bezig was met het stelen van goederen uit de woning.

Brunssum; wegpiraat
Zaterdagmorgen omstreeks 02.00 uur heeft de politie na een achtervolging op de Mettebos een 26-jarige automobilist uit Brunssum aangehouden. De man die een politiepatrouille opviel omdat hij met hoge snelheid over de Rembrandtstraat reed, negeerde een stopteken en ging er vandoor. Bij de achtervolging over onder andere de Ganzepool, Heidestraat en Belderbos, reed hij door het rode verkeerslicht waarbij een zeer gevaarlijke situatie voor andere weggebruikers ontstond. Uiteindelijk sprong de man uit zijn nog rijdende auto en ging er rennend vandoor. De auto botste tegen een geparkeerde auto, een verkeersbord en kwam tot stilstand in de voortuin van een woning. Een andere geparkeerde auto liep ook nog schade op. Een korte achtervolging was voldoende voor een van de agenten om de verdachte te achterhalen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau en ingesloten. Hem werd een bloedproef afgenomen; vermoedelijk had de bestuurder verdovende middelen of drank gebruikt. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Bovendien bleek de betreffende auto omstreeks middernacht in Heerlen te zijn gestolen.