De Museumkalender 2000-2001

Het museumschip de Familietrouw afgemeerd voor het kapiteinshuis in Oude Pekela.

Foto: Danny van Doorn-Bedford Park-Zuid Australië

Wijzigingen voorbehouden.



Zaterdag 27 januari
Poëzie Veendam.

Voor de 23 e keer wordt Poëzie Veendam georganiseerd. Eenieder met dicht- en schrijftalent wordt uitgedaagd mee te doen. Opgave vooraf bij het museum.


Zondag 28 januari
Film de Pamir

Zondag 28 januari staat in het Veenkoloniaal Museum de spectaculaire film over het zeilschip De Pamir op het programma. De in 1932 opgenomen film toont ons op spectaculaire en dynamische wijze het reilen en zeilen aan boord van de Pamir. Het schip behoorde tot de laatste volledig onder zeil varende zeeschepen van die tijd. De kijker maakt kennis met het leven aan boord, maar raakt ook verzeilt in een storm met windkracht 10 bij Kaap Hoorn.

De film wordt terecht een klassieker op maritiem gebied genoemd en is een must voor een ieder die eens wil weten wat de zeeman in het verleden zoal mee maakte.
Aanvang 13.30 uur.



Zondag 4 februari
Kinderen fotograferen kinderen.

I.s.m. Foto Kral organiseren we een fotowedstrijd voor kinderen tot 12 jaar met als thema Kinderen fotograferen kinderen. Tijdens de voorjaarsvakantie worden de fotos geëxposeerd. Een deskundige jury zal dan uit de ingezonden fotos, drie prijswinnaars selecteren. Jeugdleden van de VM juniorclub kunnen op 4 februari op vertoon van hun VM Juniorpas 2001, bij het museum een gratis wedstrijdcamera afhalen. Jeugdleden die verder weg wonen kunnen na telefonische opgave dit toestel tegen porto- en verzendkosten thuis gezonden krijgen.

Zondag 11 februari
Op portret

Museumfotograaf Wim Mathleender zet bezoekers in historische kledij op portret bij de sluis. Zowel het historische museumcafé als de snoepjeswinkel zijn geopend.

Voor u bovendien een uitgelezen mogelijkheid om de nog tot 25 februari lopende foto-expositie Groningen landinwaarts en verder van Jur Bosboom te bezichtigen.



Zondag 18 februari
Liederen uit het veen.

Zanger Henk Scholte zal op deze dag bij ons sluiscafé op de hem bekende wijze liederen uit het veen ten gehore brengen. Liederen die herinneren aan het zware werk, drankmisbruik, moord, maar ook de liefde. Winkeltje Molthoop en het museumcafé zijn op deze dag geopend.



Woensdag 21 februari
Het leven van Samen

Onder deze wat mysterieuze titel zal mw. N.J.M. Zorgdrager een boeiende diavoorstelling verzorgen over het dagelijkse leven van het Noord- Scandinavische volk Samen, beter bekend als de Lappen. De Samen leven nog steeds van de rendierteelt. Aanvang 20.00


Zondag 25 februari
Slotdag van de exposities Beelden uit turf en papier en de fotoexpositie Groningen landinwaarts en verder.

Eenmaal andermaal, nog vier uur om de foto-expositie van Jur Bosboom en de het werk van beeldend kunstenaar Yvonne Struys te aanschouwen, reden te meer om uw voiture richting Veendam te sturen.



Zaterdag 3 maart
Opening expositie Kinderen fotograferen kinderen

Tijdens deze middag worden de prijswinnaars van de wedstrijd Kinderen fotograferen kinderen bekend gemaakt. Tijdens de gehele voorjaarsvakantie zijn de ingezonden fotos te bezichtigen in en om Tiemos kinderknutselruimte.



Zondag 11 maart
Journaalfilm Pekela 1989

In 1989 werd het Pekelderhoofddiep opnieuw opengesteld. Tijdens de opening waren er diverse activiteiten. De film laat een deel van deze activiteiten zien. Daarnaast wordt het bezoek van Koningin Beatrix in beeld gebracht.



Zondag 18 maart
Fantasia

Ensemble Van der Kam zal op deze middag op kinderen op speciale wijze kennis laten maken met diverse muziekinstrumenten, die je zonder dat je het door hebt elke dag als achtergrondmuziek bij films hoort. Ter illustratie wordt o.a. gebruik gemaakt van Walt Disneys meesterwerk Fantasia met hoofdrolspeler Micky Mouse.


Zondag 25 maart
Terug naar Ot & Sien

Bij de sluiskade organiseren we voor kinderen en iedereen die zich jong voelt een heuse Ot & Sien middag met o.a. koekhappen, zaklopen, tollen, steltlopen en nog veel meer.



Zondag 1 april
Narrendag met muziek

Wat past er beter op de narrendag dan vrolijke jazzmuziek.Jazzfanfare Groningen brengt de voetjes van de vloer op deze 1e april en zorgt voor een swingend spektakel. Het repertoire varieert van Jazz tot Latin en van Funk tot New Orleans.


Vrijdag 6 april
De Drankduivel

Op deze vrijdagmiddag vindt de officiële opening plaats van de expositie De Drankduivel. Het drankmisbruik groeide eind 19e, begin 20e eeuw uit tot een groot sociaal probleem. Kortom De Drankduivel moest bestreden worden. De expositie werpt een bijzondere blik op diverse drankbestrijdingscomités die in de Veenkoloniën werkzaam waren.

Geheelonthoudersvereniging Muntendam

Bestuur geheelonthoudersvereniging Muntendam, met van links naar rechts: ''Opoe'' Loots, Fenna Erens, Johannes Leutscher, Harm Veenhoven, Dominee Hekhuis, G. Klad, Johannus Jager en Jan Bosma.


Zondag 8 april
Geel, geel en nog eens geel

Kinderknutselmiddag met Anneke de Graaf. Anneke laat zien hoe je met eenvoudig materiaal allerlei leuke Paasversieringen kunt maken. Kortom, een middag in allereerste plaats bedoeld voor de kleintjes, maar ook voor ouderen die ideeën willen opdoen.

Maandag 16 april
Neutenschaiten

Neutenschaiten in het museum wordt een traditie. Een spel voor jong en oud, dit keer met leuke prijsjes. Beide Paasdagen is natuurlijk het gezellige museumwinkeltje en het museumcafé geopend en kan men snoepen van heerlijke lekkernijen.



Zaterdag 21 en zondag 22 april
Nationaal Museumweekend

Het museum koppelt 2001 - Het jaar van de vrijwilliger aan het thema van het Nationale Museumweekend Mobiliteit van de collectie, oftewel spullen uit depot!

Onder de titel Onder uit de kast is vanaf dit weekend tot en met 3 juni een bonte verzameling depotstukken te bewonderen die door vrijwilligers uit de collectie werden gekozen. Voorwerpen gekozen omdat men ze mooi vindt of juist foeilelijk, het voorwerp een (jeugd)sentiment oproept of simpelweg past bij de hobby van een vrijwilliger.

Het ensemble Teiltje met Tranen brengt op de zondag in het kader van de expositie Drankduivel naast smartlappen als Toe Vader Lief en de Kroeg ook serieuze drankbestrijdingsliederen ten gehore.

Op dezelfde zondagmiddag is tevens de Werkgroep Prehistorie aanwezig en zal op de hun bekende wijze demonstreren hoe men in de prehistorie leefde en werkte.

Toegang Nationale Museumweekend gratis.


Zaterdag 28 april
Op weg naar Pieter Poot

Iedereen kent natuurlijk Peter Stuyvesant (Pieter Poot voor de Stellingwervers). Conservator Hendrik Hachmer neemt u mee naar zijn geboortegrond. Bezocht wordt o.a. de NH kerk te Peperga waar de vader van Peter dominee was, de RK kerk van het naburige Steggerda, het aangrenzende Landgoed De Eese van jonkheer Van Karnebeek en de klokkenstoel te Langeloo met daarin de oudste luidklok van Nederland.

Deelnamekosten 55, - p.p. incl. lunch. Opgave vooraf via het museum.



Zondag 29 april
Kaaibakoefeningen

Kaaibakken, hoe moet dat, is het wel leuk? Een middag voor jong en oud om uit te proberen of kaaibakken inderdaad een leuk en spannend spel is. Misschien slaat na het oefenen ook bij u het kaaibakvirus toe en zet u komende zomer op de camping iedereen aan het bakken!


Zondag 6 mei
Groningen in oorlogstijd

Groningen in oorlogstijd is een boeiend document over een recent, maar dramatisch stukje geschiedenis van de Stad. Zeer bijzonder is het gedeelte dat door J.W.van Dam is gefilmd. Deze amateur-filmer heeft tijdens de oorlog het dagelijkse leven in de stad nauwgezet vastgelegd en was met zijn camera getuige van de bevrijding van Groningen door de Canadezen.

Zaterdag 12 mei
Kaaibakken

Onder leiding van Wim Dussel wordt weer het Nationaal Kampioenschap Kaaibakken georganiseerd in. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Opgave is mogelijk via het museum.


Donderdag 24 mei
Hemelvaartsdag

Museum geopend van 13.00 tot 17.00

Het ouderwetse museumcafé en het snoepwinkeltje zijn op deze dag geopend.

De Werkgroep Experimentele archeologie laat zowel jong als oud kennis maken met prehistorisch water koken, potten bakken, verven, huiden krabben, kortom alles wat bij de dagelijkse beslommeringen hoorde van de prehistorische mens.

Zondag 3 en maandag 4 juni
Pinksterweekend

Beide dagen is het museum geopend van 13.00 tot 17.00. Voor de liefhebbers wordt op beide dagen de volledige versie van de film Veendam 1921 vertoond. Op beide dagen zijn tevens het museumcafé

en het ouderwetse winkeltje van Molthoop geopend.



Zaterdag 9 juni

De traditionele Schutsemarkt in Nieuwe Pekela staat weer op het programma. Tijdens deze markt is het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela van 10.00 tot 17.00 geopend


Zondag 24 juni
Sporen door de tijd

In samenwerking met de Historische Kring Menterwolde en Stichting Archief Muntendam organiseert het museum een expositie over het railgebeuren rond station Zuidbroek. Een expositie vol nostalgie die spoorliefhebbers niet mogen missen, temeer omdat het oude stationkoffiehuis Meeden-Muntendam nog steeds bestaat en het station van Zuidbroek gelegen was op een knooppunt van spoorwegen.
NOLS, SS, NS en de Woldjerspoorweg komen dan ook aan bod. De expositie is tot en met zondag 23 september te bezichtigen.

Veenarbeiders. Werkzaamheden in het veen