VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Grootste geveldoek van Nederland wordt vervangen

Zondag 28 januari aanstaande wordt het grootste geveldoek van Nederland, het doek van de musical Chicago, vervangen door het doek van de musical Saturday Night Fever, dat dezelfde afmeting heeft. Het doek hangt aan de gevel van het Beatrix Theater in Utrecht. In dat theater spelen aanstaande zondag onder andere Simone Kleinsma, Serge Henri Valke, Sophia Wezer, Marjolein Touw en Tony Neef de allerlaatste voorstelling van de musical Chicago. De doekwissel zal rond 17.00 uur plaatsvinden.

Beide doeken zijn 30 x 25 meter groot en wegen ieder 340 kilo. Tien gespecialiseerde medewerkers worden ingezet om deze doekwissel aan de gevel van het Utrechtse theater veilig te laten verlopen. Vier van hen zijn medewerkers van de Klimhal in Amsterdam, want het doek hangt 45 meter boven de grond. Zij klimmen tegen de gevel op om het doek rustig te laten vallen. Dit vereist uiterste concentratie. Als het doek te snel valt, kan dat de gevel van het theater beschadigen. De weersverwachting is van hierbij ook van groot belang. Bij een hogere windkracht dan vijf kilometer per uur zal de doekwissel niet door kunnen gaan. Het werk zal dan voor zelfs geoefende klimmers te zwaar worden.

De musical Chicago ging op 9 mei 1999 in première in het Beatrix Theater in Utrecht. Aanstaande zondag zal de 574e voorstelling gespeeld worden. Ruim 650.000 bezoekers hebben de voorstelling dan gezien. Chicago is de eerste open eind musical van Joop van den Ende Theaterproducties in het Beatrix Theater. De tweede open eind productie, de musical Saturday Night Fever, gaat op 17 juni 2001 in het Utrechtse theater in première.

Noot voor de redactie/