Persbericht
Amsterdam, 2 januari 2001

MELKWEG . Oude Zaal . zondag 28 januari 2001
21.30 uur . fl. 25,00 + lidm. . vvk start 6 januari Cui Jian
China's Rockstar # 1
(i.s.m. het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling en de NPS)

Een paar dagen voordat tanks en traangasgranaten een bloederig einde maakten aan de 'Pekingse lente' stal Cui Jian de show op het Plein van de Hemelse Vrede. Voor het oog van massa's studenten en westerse camera's werkte hij zich ook meteen in het verdomhoekje van de communistische overheid. Het heeft het Prins Claus Fonds behaagd om deze legendarische rockster een prijs te geven voor zijn 'baanbrekende werk op cultureel gebied' en daar is weer een uniek en dus eenmalig optreden in Nederland uit voortgevloeid.
De held van miljoenen Chinese jongeren komt voor een rocker vrij breed uit de hoek, want hij vermengt traditionele Chinese muziek met westerse rock en is daarnaast ook niet vies van ska. Zijn woedende raps in het Chinees zijn net zo overdonderend als zijn subversieve covers van communistische strijdliederen en vinden logischerwijs een goed gehoor bij de jeugd die lak heeft aan traditionele idealen in een land dat misschien wel op de drempel staat van een democratische revolutie.
Het is trouwens niet de eerste keer dat deze voormalig trompettist van het Beijing Pilharmonic Orchestra het 'Westen' aandoet. Hij maakte al de blits in beroemde tenten als de Newyorkse Knitting Factory en het Tokiose Budokan (Bob Dylan, Cheap Trick en vele anderen namen daar hun live-elpees op, weet u nog?). Ook trad hij op tijdens de Olympische Spelen in Seoul, zodat hij een palmares heeft waar geen Nederlandse rocker aan kan tippen, of het moet Van Halen zijn!


Roland Wetzels
Melkweg Publiciteit
Lijnbaansgracht 234-a
1017 PH Amsterdam
tel (31) (0)20 5318168
fax (31) (0)20 5318198
e-mail roland@melkweg.nl