Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis schat aantal slachtoffers aardbeving India nu op 25.000 Massieve mobilisatie van mensen en middelen Rode Kruis Vlaanderen maakt eerste schijf van 2 miljoen frank vrij

Lokale bronnen schatten het aantal onder het puin begraven slachtoffers in steden als Bhuj en Ahmadabad als gevolg van de aardbeving die vrijdagochtend de Indische staat Gujarat trof thans reeds op 25.000. Het aantal gewonden in de stad Bhuj, waar 90% van de gebouwen zijn ingestort, wordt reeds op 33.000 geschat. Reddingswerkers zijn er tot nu toe slechts in geslaagd 2.000 lichamen van onder het puin te bergen.

Het Internationale Rode Kruis mobiliseert op verzoek van het Indiase Rode Kruis over de gehele wereld mensen en middelen. Twee volledig uitgeruste veldhospitalen met 350 bedden en medische ondersteuningsploegen worden naar het getroffen gebied overgevlogen.

Een afgevaardigde van het Internationale Rode Kruis, Patrick Fuller, bereikte zondagmorgen rond 2 uur de stad Bhuj. 'Het was een uiterst makabere ervaring,' zei hij, 'Het leek wel een spookstad. Her en der zaten mensen midden op straat rond vuurtjes gehurkt. Niemand durfde immers de weinige nog rechtstaande gebouwen te betreden. Rond 6 uur 's morgens veroorzaakte een naschok opnieuw grote paniek. De hele bevolking is een staat van shock. Niemand heeft tijdens de voorbije 48 uur geslapen en er is praktisch geen voedsel voorhanden. Opslagplaatsen zijn leeg gehaald en alle winkels zijn gesloten.'

Rodekruisteams onderzoeken thans in een straal van 100 km rond Bhuj de noden in de meest getroffen steden. Een team van het Indiase Rode Kruis heeft de stad Bhacau bereikt. Gevreesd wordt dat de situatie hier net zo rampzalig is als in Bhuj. Een ander team is op weg naar de stad Anjar. De temperaturen in de getroffen streek zijn 's nachts zeer laag. De 150.000 inwoners van de stad Bhuj zitten zonder stromend water en electriciteit.

Het Indiase Rode Kruis voert in nauw overleg met het Ministerie van Volksgezondheid op massieve schaal medische voorraden en bloed aan voor de ziekenhuizen in Bhuj. Chirurgen in deze stad meldden dat zij reeds 400 amputaties hebben uitgevoerd. Het Indiase Rode Kruis heeft een inventaris gemaakt van de meest dringende noden. Naast het bergen van slachtoffersgaat het om elementair medisch materiaal, warme kleding, energierijke biscuits, dekens en noodbehuizing voor de duizenden dakloos geworden mensen. De meeste van deze materialen kunnen plaatselijk worden aangeschaft. Het Internationale Rode Kruis heeft dan ook onmiddellijk 100.000 dekens, 600 tenten en 22.000 plastic zeilen aangekocht.

Het Rode Kruis heeft op dit moment vooral nood aan financiële steun. Rode Kruis-Vlaanderen heeft reeds een eerste schijf van 2 miljoen frank vrijgemaakt. Rode Kruis-Vlaanderen roept de bevolking op bijdragen voor de slachtoffers over te maken op rekening 000-0000025-25 met vermelding 'India'.

Voor interviews met rodekruismedewerkers kan rechtstreeks contact worden opgenomen met rodekruisafgevaardigde Patro Bijoy in Delhi op het nummer ++91 11 685 8671/2

Delhi/Genève/Brussel, 28 januari 2001