Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

Verzonden per e-mail op 15 januari 2001
15 januari 2001

Paradisolezingen 2001 in teken van de vrije wil

Hoe vrij is de mens bij het bepalen van wat hij wel of niet wil doen? Bestaat vrije wil, of wordt ieders bestaan in grote mate bepaald door de sociale omgeving en door de wetmatigheden van de natuur, de evolutie en de genen die onze erfelijke bepaaldheden overdragen?

Deze vragen staan dit voorjaar centraal bij de vierde serie Paradisolezingen die NWO organiseert in samenwerking met Paradiso, de K.L. Poll Stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap en de VPRO. De lezingen vinden plaats op acht zondagochtenden in Paradiso in Amsterdam en worden gegeven door vooraanstaande wetenschappelijke onderzoekers en schrijvers. Na de lezing van een uur volgt een debat van een uur over de inhoud en de implicaties van de voordracht. Eerdere Paradisolezingen betroffen de fascinaties van de wetenschap, grenzen aan kennis, hersenen en bewustzijn en evolutie.

De lezingen beginnen om 11.00 uur. De zaal gaat open om 10.30 uur. Paradiso ligt aan de Weteringschans 6 te Amsterdam. De toegang bedraagt vijftien gulden per keer. Kaartjes en passe-partouts zijn ook van te voren aan te vragen bij de K.L. Poll Stichting voor OK&W, tel. (020) 6235451, e-mail bureau@verstigt.nl of door het verschuldigde bedrag over te maken op bankrekeningnummer 43 86 63 772 van OKW Amsterdam, onder vermelding van Vrije Wil en de datum of data van de lezing(en).