VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

28 Januari: aller-, allerlaatste voorstelling musical Chicago

Chicago stopt definitief. Na een verlenging van een maand is op zondag 28 januari de allerlaatste voorstelling van deze musical te zien in het Utrechtse Beatrix Theater. In totaal hebben 730.000 mensen de Nederlandse versie van Chicago bezocht. Geen enkele versie van Chicago, op eerdere versies op Broadway en West End na, trok zoveel bezoekers als de Nederlandse productie van het verhaal over lust, moord, passie en hebzucht.

Simone Kleinsma, Sophia Wezer, Marjolein Touw, Jenny Arean, Tony Neef, Serge-Henri Valcke en Danny Rook spelen de hoofdrollen in Chicago. Sophia Wezer kreeg vorig jaar voor haar rol als Velma Kelly de prijs van Best Aanstormend Vrouwelijk Talent. Daan Wijnands werd onderscheiden als Best Aanstormend Mannelijk Talent.

Hoewel de cast voor een groot deel gelijk bleef, vonden er enkele wisselingen plaats. Pia Douwes (Velma Kelly) gaf haar rol over aan Sophia Wezer en Tony Neef speelt sinds 11 augustus 2000 de rol van de advocaat Billy Flynn. Hij nam deze rol over van Stanley Burleson. Naast Marjolijn Touw speelt ook Jenny Arean de rol van Mama Morton.

Op 9 mei 1999 ging Chicago in première in Utrecht. Het publiek en de pers zijn tot op de dag van vandaag zeer enthousiast over de 'andere' musical waarbij het orkest op het toneel zit en spectaculaire decorwisselingen en technische hoogstandjes ontbreken. De Gelderlander noemde het 'de beste musical van Nederland'. Het Haarlems Dagblad schreef over de 'musicalsensatie van het jaar' en het NRC Handelsblad vermeldde dat 'zelden in de musicalhistorie een productie gemaakt werd waarin muziek, dans en zang zo'n eenheid vormden'.

Chicago is gebaseerd op de film uit 1942 met Ginger Rogers als Roxie Hart en Phil Silvers als haar advocaat. In 1975 boekte de musical twee jaar lang successen op Broadway met Gwen Verdon en Chita Rivera in de hoofdrollen terwijl Bob Fosse voor de choreografie tekende. Scott Faris regisseerde de musical en Ann Reinking, die zelf de rol van Roxie op zich nam in Amerika, hielp de Nederlandse cast met het instuderen van de choreografie.

Joop van den Ende presenteert na Chicago de tweede open eind productie in het Beatrix Theater. Op 17 juni 2001 gaat de musical Saturday Night Fever in première.

Noot voor de redactie/